Цената на батериите за електромобили за първи път слезе под $100 за киловатчас

4
1456

Цената на литиево-йонните батерии, която през 2010 година бе $1100 за 1 KWh, към края на 2020 година падна с 89%. Към 2023 година средната цена на акумулаторните блокове за електромобилите ще се приближи до $100 на киловатчас. Освен това, днес Bloomberg NEF съобщи, че за първи път в историята цената на батериите за електрическия транспорт е паднала под важната психологическа граница от $100 за 1 KWh. Засега това важи само за електрическите автобуси в Китай, но никой не се съмнява, че цената на акумулаторните блокове бързо ще падне и за всички останали типове електрически транспорт.

За автомобилната индустрия това означава, че привлекателността на електромобилите за масовия потребител рязко ще нарасне и те бързо ще изместят от пазара ДВГ автомобилите. Това може да стане когато цената на акумулаторните батерии за EV масово спадне поне до $100 за киловатчас. Към днешен ден, този показател при електромобилите Tesla Model S възлиза на 150 долара на киловатчас. А това означава, че акумулаторен блок с капацитет 100 киловатчаса струва около $15 000.

Аналитиците на Bloomberg NEF официално обявиха за преодоляване на бариерата от $100 за киловатчас.

„За първи път цената на акумулаторните батерии падна под $100 на KWh. Това е минималната цена при китайските електрически автобуси. Средната цена е малко по-висока – малко над $105 за 1 киловатчас“.

Според Джеймс Фрит, който е автор на този доклад, това е исторически момент, понеже само след няколко години – през 2023 година, този показател ще слезе под $100 за киловатчас.

Да напомним, че в китайските електрически автобуси масово се използват батерии с литиево-железен фосфат, които са подвид на обикновените литиево-йонни батерии. Наскоро Tesla започна да използва същите батерии за своите Model 3 Range Plus, които се произвеждат в шанхайската гигафабрика.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари