Цената на биткойна постави нов исторически рекорд – над $24 хиляди

5
390
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тази събота, на 19 декември, цената на биткойна постигна нов абсолютен максимум като прехвърли бариерата от $24 000 и достигна $24 059. Предишният рекорд бе фиксиран в четвъртък на 17 декември тази година когато курсът на биткойна прехвърли $23 700.

Към днешен ден пазарната капитализация на основната криптовалута вече е над $444 милиарда. През изминалите 24 часа цената на биткойна нарасна с още почти два процента, а за седмицата ръстът е почти 33%.

В момента (9:45 часа наше време) биткойнът се търгува при цена $23 443,95 при ръст за последното денонощие 1,91%.

В края на тази седмица базираната в Ню Йорк инвестиционна институция Jefferies заложи на биткойна в своя глобален портфейл за пенсионните фондове и за първи път от много години частично се отказа от инвестиции в злато. Досега 50% от капитала Jefferies бе във вид на злато. В края на тази седмица делът на златото намаля до 45%, като останалите 5% са биткойни.

Всички финансови анализатори отбелязват, че едновременно с ръста на курса на биткойна се увеличава и броят на инвеститорите, които са на мнение, че основната криптовалута може да замени златото като средство за съхраняване на ценността. Редица пазарни аналитици са на мнение, че този ръст се дължи предимно на очакваното отслабване на долара на фона на планираното монетарно стимулиране на американската и не само на американската икономика.

2 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари