Цената на биткойна спадна още, след като ЕС иска да направи криптовалутите проследими

6
1392

Bitcoin, Ethereum и почти всички други криптовалути са в мечи пазар (beak market) през последния месец, след като Китай се ангажира да забрани добива на криптовалути, наред с други децентрализирани инструменти, в края на месец юни. Крипто ентусиастите обаче вече имат още една причина да се притесняват и да гледат на биткойна и неговите колеги с по-малко романтизъм, след като ЕС обяви, че иска да предприеме мерки срещу криптовалутната индустрия, като направи цифровите портфейли по-проследими.

Като част от по-големите усилия на ЕС за ограничаване на прането на пари и други финансови престъпления, във вторник европейските депутати въведоха законопроект, който ще изисква борсите за криптовалута и другите доставчици на услуги, свързани с блокчейн, да събират подробна лична информация за потребителите на тяхната платформа. Понастоящем портфейлите за криптовалути са напълно анонимни, обвързани само със сложни пароли и без никаква лична информация, макар че някои крипто борси и платформи за крипто портфейли вече изискват от потребителите да изпратят свои лични данни и често пъти документ за самоличност.

Законите ще бъдат насочени към „доставчици на услуги за крипто активи“, а не само към частните потребители. Например платформите за търговия и обмен също ще трябва да събират и отчитат личната информация на търгуващите в тях.

„Криптовалутата е един от най-новите начини за пране на пари“, публикува във вторник Mairead McGuinness, комисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и Съюза за капиталови пазари. „Нашите правила сега ще се прилагат за целия крипто сектор. Ще забраним анонимните крипто портфейли и ще се уверим, че прехвърлянето на крипто активи може да бъде проследимо.“

Над 2 милиарда щатски долара са били прехвърлени под формата на криптовалута през последната година, според изследователската компания Chainalysis, като 55% от тези пари са били насочени към само 270 блокчейни портфейли. Новите закони на ЕС, ако бъдат приети в световен мащаб, биха затруднили подобна дейност. Миналата година Американската хазна за борба с финансовите престъпления призова за подобна проследимост на криптовалутите и в САЩ, позовавайки се на незаконната крипто дейност, която се наблюдава през последните години. Ако погледнем реалистично, подобно завишаване на проследимостта на криптовалутата и осветляването на сектора биха означавали драстичен спад в цените и интереса, тъй като немалка част от крипто милионерите и милиардерите, реално придобиват своите финанси от сделки от сивия сектор, нарко бизнес или друга нелегална дейност.

Привържениците на криптовалутите често твърдят, че анонимността е един от най-големите активи, с които блокчейн технологията може да се похвали, аргументирайки се, че именно анонимността е ключова част от децентрализираните финансови системи. Биткойнът обаче реално се оказа по-проследим, отколкото масово се смяташе досега. ФБР през юни заяви, че е успяло да проследи и възстанови 75 биткойна, които тогава бяха на стойност от 2,3 милиона щатски долара. Биткойнът достигна максимума на цената си от над 62 000 долара през април, но цената започна рязко да потъва надолу през май. Цената падна под 30 000 щатски долара през миналия месец, когато Китай отново се ангажира да забрани добива на криптовалута. Цената на биткойна се движи между 30 и 35 хиляди долара през юли, но след обявяването на законопроекта на ЕС падна дори под 30 000 долара.

В момента свиването на цената на криптовалутите се наблюдава практически на целия крипто пазар, без да се ограничава само до биткойна. Дори Dogecoin, популярната криптовалута, стартирала почти на шега, в момента се търгува на 17 цента, далеч под пиковата си стойност от 72 цента през месец май. Ethereum дори бележи още по-колосален спад в цената и от биткойна, като в момента цената му е около 1770 щатски долара, докато през месец май се колебаеше в стойности около 4000 долара.

Криптовалутите преживяват силно волатилна година по всички показатели – след надуването на цените, продиктувано от засилващия се пазарен интерес и сериозните инвестиции и приемането му като официална разплащателна валута от компанията за електрически автомобили Tesla на Илън Мъск, до отключването на голяма част от блоковете и повишаването на трудността на добива, което неизбежно повиши и цената, икономическата рецесия не пропусна и тях и спадането започна още при първите юридически санкции, които китайското правителство започна да предприема срещу крипто валутите. Китай до съвсем скоро беше лидер в добива на цифрова валута, а намаляването на интереса и изгодността на местните майнъри неизбежно доведе до изключването на голяма част от компютърната мощност, впрегната именно в поддържането на блокчейн мрежата и добива на валута.

Някои майнъри предпочетоха директно да се откажат от работата си с биткойна и смениха криптовалутите или изобщо към майнинга, докато други започнаха много бързо да преместват своите крипто ферми на други места, но това също е свързано с доста разходи за тях, продиктувани предимно от големите разлики в цената на електрическата енергия, хардуера и инфраструктурните услуги на други пазари. И макар и правителствата на някои страни като Ел Салвадор да правят планове да приемат криптовалутите като официално разплащателно средство, на този етап това не изглежда достатъчно, за да възстанови икономическата сила на биткойна. Предстои да разберем обаче в каква посока ще тръгне пазарът – до края на годината някои анализатори спекулират, че понижаването на цената ще се запази, докато според други, биткойнът може да го очаква ново покачване, след като региони като Индия и САЩ започват да изглеждат по-привлекателни и атрактивни за крипто миньорите, които да изберат тях, за да продължат дейността си.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари