fbpx
7.1 C
София

Цената на слънчевата енергия в Китай се изравни с въглищната

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китайските медии публикуваха официална информация за развитието на енергетиката в страната, според която слънчевата енергия в Поднебесната е достигнала важно ниво на развитие и нейната цена вече се е изравнила с цената на енергията получена чрез изгаряне на въглища. В публикувания отчет се казва още, че електрическата енергия, генерирана само от слънчевите панели и акумулирана в енергийните хранилища, без да се вземат предвид вятърните електроцентрали, към 2050 година ще осигури половината от необходимата на Китай електроенергия.

Както и в редица други държави от целия свят, през последното десетилетие цената на слънчевата енергия в Китай непрекъснато намалява. За периода от 2011 до 2018 година тя поевтиня с 63%. Едновременно с това съществено нарасна броят на слънчевите електроцентрали в страната. Към днешен ден около 30% от глобалните слънчеви мощности са разположени в Китай. По този показател Поднебесната изпревари САЩ през 2013 година, а Германия – през 2015-та. Към днешен ден мощността на слънчевите китайски ферми превиши 250 гигавата.

През 2020 година в няколко китайски провинции цената на слънчевата енергия се е изравнила с цената на въглищата. През 2022 година ценовия паритет трябва да бъде постигнат за 80% от китайските региони.

Според направените от китайските специалисти прогнози, към 2030 година цената на слънчевата енергия трябва да намалее до $13 за един мегаватчас, а към 2060 – до $3 за един мегаватчас.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини