Цената на уволненията: роботизацията и ИИ ще икономисат $70 милиарда на американските банки

7
374

Банките на САЩ могат към 2025 година да намалят разходите си със $70 милиарда благодарение на масовото използване на алгоритми с елементи на изкуствен интелект, чрез увеличаване на производителността и чрез намаляване броя на банковите служители. Според аналитиците на компанията Accenture, икономиите във финансовия сектор ще достигна $140 милиарда.

Роботизацията и масовото използване на ИИ ще освободят много човекочасове, които могат да се използват за дейности, в които човекът е по добър от машините. Това са дейности като създаването на иновации, водене на преговори и други подобни. Според Accenture, именно това са дейностите, които ще създават „действителна ценност“.

Повече от половината задачи, които сега се изпълняват от банковите инспектори, финансовите консултанти, касиерите в банките и редица други, още към 2025 могат да бъдат или изцяло роботизирани, или допълнени с нови високотехнологични инструменти.

Според оценките на Accenture, към 2025 година от 7% до 10% от всички дейности във финансовия сектор ще бъдат автоматизирани, което ще намали разходите и ще увеличи производителността. По този начин банките на САЩ ще икономисат над $70 милиарда, а цялата финансова индустрия – от $87 до $140 милиарда.

Редица банки, като например Citigroup, Capital One, JPMorgan Chase, вече използват ИИ технологии и са автоматизирали немалка част от дейността си. Предвижда се появата на нова организация на труда и нов вид заетост.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

…и до 20 000 самоубийства.

Палуестиниец
Палуестиниец

„ще икономисат над $700 милиарда“ ????
Последно колко може да икономисат ?
700 или 70 милиарда ?
Различни числа се споменават в материала ?

Туитър
Туитър

Криптовалутите ще икономисат на хората нуждата от банка. За какво са ни банки без работещи хора в тях?

Freeman
Freeman

…и нов вид заетост .
Накратко , седене със скапан хамбургер в едната ръка и изветряла бира в другата пред работещ телевизор с празен поглед и мисли за самоубийство . И базов осигорителен доход , стигащ колкото да не умрат от глад.

п.с. Тука някой може да каже, че хорат щели да бъдат свободни от тежък труд за да творят и създават изкуство . …. мухаха , те ако имаха акъл за това нямаше да се блъскат от зори до мрак да я работят тая работа на която робот вече е заел мястото им .

бай манол
бай манол

А колко ще икономиса хамериканската икономика ако:
– спрат да водят войни навсякъде, които са изключително скъпи заради изразходваните боеприпаси и техника, да не говорим за човешките животи?
– премахнат военните си бази от почти всяка страна в света, поддръжката за които е безумна?

Хенри Кисинджър
Хенри Кисинджър

Банките са икономическо паразитни структури , унищожаващи хората и обществата така както и всяка криптовалута е рожба на банковото лоби с престъпници. Единствено парите кеш, които имате в джоба се броят за пари. Всичко останало е Психо-идиотии, кукички за рибките. Завеса за ненормалници. А когато му дойде моментът да спре интернета тока и телефона и когато белите глупаци , които ги избиват систематично останат без лидери тогава ще осъзнаят че парите в Джоба склада с месо и храна и Златото Среброто и Платината са единствените сигурни ассети неподлежащи на размяна с/у идиотия. В която плуват една огромна част от куцото… Виж още »