Цените на петрола стават отрицателни на фона на световната здравна криза

15
1055

Цените на петрола в САЩ се сринаха под 0 долара за барел в понеделник и за първи път тръгнаха към отрицателни стойности. В исторически фон, фючърсите на петрола достигнаха най-ниското си ниво от 1983 г. насам.

Миналия месец експерти предупредиха, че цените на петрола могат да тръгнат към отрицателни стойности и страховете станаха реалност за много компании, готови да изпращат суров петрол в рафинериите. Отрицателните цени на петрола фактически означават, че компаниите са започнали да плащат на клиентите, за да вземат стоката им. Защо се случва това? Поради големите запаси на нефт, пространството за съхранение на барелите се изчерпва насред коронавирусната пандемия при значително намаленото търсене. Всъщност доставчиците и производителите на нефт от седмици се притесняваха за подобна криза и ето, че дойде момента, в който опасенията им се потвърдиха този понеделник.

Със стотици милиони души по света, които в момента са принудени да стоят по домовете си, за да се спре разпространението на COVID-19, пътуванията с автомобили и самолети на практика в момента са сведени почти до нула. Фактор в голямото изоставане в производството и друга икономическа дейност, която изисква петрол, и причините за драматичния крах стават очевидни. За тези, които все още пътуват, не е рядкост да видят цените на бензина под 1 долар за галон в бензиностанциите в САЩ, като горивните компании се опасяват, че резкия пад на цените може да доведе до сериозни загуби, най-вече за клоновете в развиващите се държави, където приходите трудно биха могли да компенсират загубите.

Предишният срив дойде през изминалия месец март, точно когато коронавирусът започна да влияе върху търсенето на всякакви стоки и услуги по света, но също и когато Саудитска Арабия започна да продава невероятно евтино нефта на пазара на фона на ценовата война на горивата и полезните изкопаеми с Русия. Докато страните, членки на съюза ОПЕК Плюс постигнаха всеобщо споразумение за намаляване на производството на нефт в световен мащаб с повече от 9 милиона барела петрол на ден, настоящият срив показва, че това няма да е достатъчно, за да се преодолее излишъкът на петрол, който вече е произведен към днешна дата.

Не се случва всеки ден да сме свидетели на отрицателни цени, на каквото и да било. Подобно явление може би най-сетне ще намали подценяването на сериозната финансова и икономическа криза, пред която се изправяме всички, като мнозина не си дават сметка за огромния удар срещу цялата световна икономика, който избухването на COVID-19 нанесе и ще продължи да нанася с разпространението на заболяването.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари