fbpx
6.3 C
София

Централната банка на Австралия стартира мащабен криптовалутен проект

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Австралия представи своя нов Съвместен изследователски център по цифрови финанси (CBDC), основната задача на който е създаването на национална цифрова валута. Инициативата , поддържана от различните австралийски компании и университети, има за цел създаването на необходимата цялостна нормативна и техническа база за внедряването в  националната икономика на цифрови пари, базирани на блокчейна.

Новият криптовалутен проект се оглавява от Резервната банка на Австралия – институцията, която определя и регулира парично-кредитната политика на страната. Централната банка на Австралия ще подбере най-добрите от предложените варианти на използване на цифровите пари и ще определи какви ще бъдат бизнес моделите за използването на бъдещата австралийска национална криптовалута. Предполага се, че през следващите няколко години някои закони ще трябва да бъдат пренаписани и усъвършенствани, за да съответстват на новата финансова система на Австралия.

Първата стъпка на CBDC са пилотните тестове, които ще се осъществяват в изолирана среда, но строго по правилата на австралийския долар. Това ще стане с участието на редица частни компании, които ще предложат свои сценарии за използване на националната криптовалута, включително разнообразни услуги за домакинствата  и предприятията.

Резервната банка заяви, че въпреки, че Австралия разполага със съвременни и добре функциониращи платежни системи, правителството заделя допълнителни $126 милиона за създаването на необходимата инфраструктура за новата инициатива. По този начин Австралия няма да допусне остаряване на свята банкова и разплащателна структура.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини