Централната банка на Китай забрани на китайските банки да работят с Bitcoin и смъкна курса

8
24

Централната банка на Китай днес публикува официално съобщение, в което се съдържа категорична забрана на местните банки да работят с Bitcoin.

„С цел защита правото на собственост и интересите на обществото, за защитата правовия статус на юана, за предотвратяване на риска от пране на пари и поддържане на финансовата стабилност“ – се казва в съобщението. Народната банка на Китай, министерството на промишлеността и информационните технологии, Комисията за регулиране на банковата дейност и Комисията по регулиране на ценните книжа съвместно са подготвили постановление за забрана на работата с биткоини във финансовите учреждения. Това означава, че банките и платежните системи вече нямат право да определят цената на BTC, да съхраняват клиентски биткоини и т.н. В същото време, всички граждани на Китай могат да притежават биткоини, но на свой риск.

Към днешен ден, именно китайската обменна борса за биткоини генерира основния BTC оборот на световния пазар. Тя отдавна надмина по обем Mt.Gox и всички останали заедно взети обменни бюра. Финансовите специалисти считат, че именно благодарение на оживлението на китайския валутен пазар повиши Bitcoin курса от $150 на $1070 за последните два месеца.

След новината на китайската Централна банка курсът само за три часа – от 12:00 до 15:00 часа падна от $1070 до $890. Засега падът на курса е спрял, но това навярно е временно.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
saentisttyrmykdjagiСветльоНестабилен Тип Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Балончето взе да издиша

tyrmyk
tyrmyk

Или се мъти мнооого голяма игричка, в която печалбите се изчисляват в милиарди.

djagi
djagi

Ами не е логично, златото и среброто да падат, измислената виртуална валута да е на цената на тройунция злато… За 1883 лева в момента може да се купи „Виенска филхармония“ 1 oz (31,104 грама). Това е просто някакъв абсурд… 1244$ беше един биткоин по-рано днес… И за да допълня абсурдната картина, за добиването на една тройунция злато се изкопават около 250 тона камънак, а цената за добиването, доколкото знам, е около 1000$… За да добиеш един биткоин ти е нужна малко китайска техника… която се продава предимно в биткоини (или поне може да се закупи и в такива). Един вид… Виж още »

Светльо
Светльо

Айде кажете ми как можеш да пратиш равностойност на 100 кила злато за 20 секунди от единия край на света до другия без банки, данъци, такси, охрана, одити и прочие? Не можеш. С биткоини можеш. Затова поскъпва, просто защото свойствата му са далеч надвишаващи традиционните разменни средства. Златото какви свойства има? Не ръждясва и се ползва в техниката и за бижута. Само заради тези свойства се е наложило през времето. Но абсолютно никакви други свойства необходими в информационната епоха.

Нестабилен Тип
Нестабилен Тип

Не взимаш в предвид това че златото е в доста ограничени количества, а биткойна дори и официално да е също в ограничени бройки не е ограничен да се дели на по-малки части колкото е нужно до безкрай, най-малката стойност на биткойна е 1 сатоши.

Светльо
Светльо

Едно сатоши е 0.00000001 BTC. Едва ли е проблем това. А и дори да стане проблем, вече има десетки подобни валути, които са в по-голямо количество като единици. Важна е идеята. Много ми е интересно какво ще се случи в бъдещото, но трябва да си изключително добре информиран и далновиден за предвидиш как ще се развие. Но със сигурност не е обикновен балон.

djagi
djagi

Имаш такси, да, при пращането на валута по банков път, но пък таксата е минимална… Хайде не минимална, но пък не е чак толкова висока, спрямо риска днес да пратиш един биткоин с който да можеш да си купиш унция злато, а човека отсреща, минути след като го е получил, да има същия биткоин, с който да си купи едни дъвки… Тази валута е подходяща само за незаконни дейности и рискови инвестиции. Може да се обезцени хиляди пъти само за минути. Разликата със златото е огромна и много съществена – златото е ограничено от природата количество, възникнало в последния миг… Виж още »

Butch_bs
Butch_bs

интересно е кой решава колко битцойна ще представлява тази валута (както хартиените пари се печатат и имат лимит). да не реши този производител накрая да си присвои голяма сума биткойни, да ги осребри и цената им да падне