ЦЕРН потвърди: „Наистина сме открили Хигс бозона“

1
185

Цялостните анализи на данните от проведените в Големия адронен колайдер експерименти през миналата година са показали, че световно-известната новооткрита частица през юли 2012 г. наистина е т.нар. Хигс бозон. Данните бяха потвърдени официално от CERN.

„Предварителните резултати, базирани на пълните данни от 2012 г., са страхотни и за мен е очевидно, че си имаме работа с Хигс бозон. Все още обаче имаме много работа, за да разберем, какъв точно вид бозон на Хигс е той“ – заяви Джо Инкандела, говорител на един от основните детектори на частици в проекта.

Големият адронен колайдер (LHC – Large Hadron Collider) е най-големият изкуствено създаден ускорител на частици. Той представлява 27 километров кръгъл тунел, разположен под територията на Франция и Швейцария, в близост до Женева. Една от причините за изграждането на ускорителя, който е най-мащабния проект по физика на елементарните частици, беше именно да докаже съществуването на Хигс бозона.

Значението на откритието е колосално, тъй като тази елементарна частица, наричана още „божествената частица“ доказва истинността на т.нар. стандартен модел във физиката и дава отговор на въпроса, защо частиците имат маса.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари