ЦЕРН потвърди: Неутриното не е по-бърза от светлината

2
41

По време на международната конференция по неутринна физика и астрофизика в Киото днес, директорът по изследванията в ЦЕРН Серджо Бертолучи представи резултатите за времето на пътуване на неутриното от ЦЕРН до италианската лаборатория Гран Сасо, получени от четири експеримента: Borexino, Icarus, LVD и Оpera. И четирите експеримента показват времето за полет на частицата, което е под скоростта на светлината.

„Когато един експеримент доведе до очевидно невероятни резултати, нормална процедура е те да се разгледат много по-внимателно.” заяви Серджо Бертолучи. „Трябваше да сме сигурни, че няма някакви други, по-обикновени обяснения“.

През септември 2011 екип от физици откри, че неутриното се движи по-бързо от скоростта на светлината, дори и след 15 000 повторения на процеса. Тези резултати бяха в противоречие с основите на физиката от векове и, доказани отново, биха преобърнали теорията за относителността на Айнщайн. По тази причина ЦЕРН проведе допълнителни експерименти, които да потвърдят получените констатации.

„Този резултат не е толкова вълнуващ, колкото някои биха искали, но всъщност дълбоко в себе си всички ние очаквахме точно това.” каза Бертолучи.

През март 2012 Антонио Ередиато, говорител на Opera, подаде оставка, заради открита неотчетена грешка, която е засегнала резултатите от експеримента.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ddabcd277
ddabcd277

Чак пък „векове“. 🙂

user2910
user2910

Колко пари струват тези игри на „научни изследвания“ и каква репутация ще има този център за напред, няма да питаме.

:hush: