fbpx
2.7 C
София

„Цифровата утопия“ може да превърне Естония в център за пране на пари

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Естония и нейното електронно жителство е едно много добро място не само за стартъпи, но и за мошеници. Всичко е много по-лесно, понеже за прането на пари в тези условия не са необходими нито кухи фирми, нито връзки по върховете – достатъчна е само дигиталната идентичност e-resident.

Електронната карта няма нищо общо с личната карта, но дава достъп до държавните онлайн-услуги на Естония. На пръв поглед изглежда, че от това няма голяма полза, но чужденците могат свободно да разучат, как работи електронното правителство на Естония. В Естония действа съвременна система за цифрови и онлайн-услуги. Жителите на тази държава могат да гласуват чрез интернет за всичко – от постигане на общо съгласие за поставяне на домофон във входа, до референдуми и избор на президент на държавата.

Най-големият минус на естонската програма за електронно жителство досега се считаше изтичането на лични данни. Но Reuters отбеляза, че тази европейска държава може да се превърне в световен център за пране на пари.

Разследването на Danske Bank миналата година показа подозрителни транзакции на сума $227 милиарда. Това са криминални доходи и финансови потоци, свързани с опитите на Русия да избегне наложените от Евросъюза санкции. В скандала с Danske е използвана традиционната схема с верига от офшорни компании.

Ръководителят на регулаторните органи на страната Килвар Кеслер счита, че съвременните мошеници съвсем лесно могат да използват тази съвременна система на електронно жителство. E-resedency, което струва под $200, дава възможност да се започне бизнес в Естония и да се откриват банкови сметки в еврозоната.

Reuters подчерта, че всички могат да получат електронно жителство, включително гражданите на Иран и Северна Корея.

Към днешен ден от тази програма са се възползвали около 50 000 души, включително популярни лица, като канцлерът на Германия Ангела Меркел и Римския папа.

Няма статистики, колко точно e-жители са си разкрили банкови сметки. Една от най-големите банки LHV заяви, че тези сметки „са съвсем малко“. Но банката добавя, че по програмата за електронно жителство са регистрирани около 6000 компании с необходимите банкови реквизити.

Reuters счита още, че друг потенциален канал за пране на пари са криптовалутите. В Естония са регистрирани компании с по около 600 токена. Обмислят се нови промени в законодателството, с които компаниите да се задължат да имат и физически офиси в Естония.

Но за обикновените граждани, широката цифровизация на държавните услуги е много удобна и полезна. Така например, с помощта на ID card всички данъци се плащат за една-две минути, а регистрацията на нов бизнес става онлайн, за не повече от половин час.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини