fbpx
-0.8 C
София

Цифровизацията предизвика ръст на споровете в ИТ-сектора

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Според доклада на RTM Group, посветен на съдебната практика в областта на информационните технологии, броят на актовете, издадени от съдилищата на Руската федерация по граждански, административни и наказателни дела, свързани с информационните технологии, се е увеличил през 2021 г. в сравнение с предходната година с повече от 20%. Общо тази година съдилищата са приели над 623 хиляди акта.

Съдебните производства бяха свързани основно със злоупотреба с обекти на интелектуална собственост, възстановяване на обезщетение за неправомерно използване на софтуер, както и признаване за разпространяване в мрежата на забранена информация. RTM Group прогнозира по-нататъшно увеличение на производствата през 2022 г. – с още 20-25%.

Според Александър Журавлев, управляващ партньор на кантора EDR, броят на делата в ИТ-сектора расте още по-бързо – със 70%. Той отбеляза, че могат да бъдат разгледани и конфликти, дължащи се на използване на пиратски софтуер от организации, транзакции с криптовалута, хакерски атаки срещу предприятия на конкуренти, спорове за кражба на акаунти и елементи във видеоигри.

Евгений Архипов, който е юрист в IT-компанията Krok, твърди, че най-спорните въпроси в работата на ИТ-компанията са спазването на лицензионните условия за употреба на софтуер. „Дистрибуторът на софтуер е длъжен да обвързва клиентите с условията за използване на софтуера, които са предоставени от доставчиците. В същото време, като правило, дистрибуторът работи на кръстопътя на чуждестранното и вътрешното законодателство: чуждестранен разработчик предоставя лицензи по чуждо законодателство, а задачата на дистрибутора е да ги продава на местни клиенти в рамките на руското„, казва той, отбелязвайки, че подобна адаптация понякога е трудна.

Според главния експерт на Kaspersky Lab, Сергей Голованов, пандемията допринесе за активното навлизане на технологиите във всички сфери на живота, което доведе до увеличаване на броя на споровете.

Съдебната и правоприлагащата система не бяха готови за това, главно поради липсата на компетенции, казва Борис Единидин, заместник-председател на комисията за правно подпомагане на цифровата икономика на Московския клон на Руската адвокатска колегия. Той посочи два начина за решаване на проблема: или прилагане на програми за обучение на адвокати, съдии, служители на реда, или създаване на специални съдебни екипи и разделяне на киберпрокуратурата и киберполицията.

За решаването на проблема могат да помогнат инициативите, които бяха включени във втория пакет от мерки за подкрепа на ИТ-индустрията, приет от правителството през септември, каза Александър Журавлев. Сред тях той посочи появата на ИТ-омбудсман, специален експертен институт, както и други мерки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини