ЦРУ масово хакват смартфони, чат клиенти и дори умни телевизори, твърдят разкрити документи от Уикилийкс

5
160

Скандални разкрития, съперничещи си само с тези на Едуард Сноудън от преди няколко години, направи Уикилийкс. Сайтът публикува над 8 хиляди документа, потвърждаващи възможността на ЦРУ, чрез специализиран софтуер, да пробиват не само смартфони, но и редица други умни устройства, свързани с мрежата.

Според Асошиейтед прес разкритите файлове са от периода 2013–2016-а и разкриват доста информация около това какви средства за кибершпионаж използва ЦРУ, позволявайки си да „пробива“ масово умни устройства, свързани с интернет, в това число не само смартфони, но дори телевизори и автомобили.

Под заглавие „Хакерските инструменти на ЦРУ разкрити” сайтът публикува документите, за които се твърди, че са свалени от вътрешната мрежа на центъра на киберразузнаване в Лангли. Според тях това е станало възможно, тъй като те били достъпни и за външни компании, работещи с разузнаването.

Преглеждането на всички документи със сигурност ще отнеме много време, но вече става ясно, че ЦРУ е използвало своите „хакерски софтуери”, за да пробива iPhone апарати, смартфорни с Android, чатова в WhatsApp, въпреки криптирането там,  приложения за комуникация като Telegram и китайската Weibo, както и много други.

В първите няколко от 8-те хиляди документа дори се посочва случай на „пробит” умен телевизор Samsung, който в последствие е бил използван за следене.

Washington Post разкрива документ, посветен на инструмента “Weeping Angel”, с който се атакуват подобен род устройства. След пробива, телевизорът се поставя в режим, позволяващ записването на всички разговори, случващи се около него, въпреки че на пръв поглед той изглежда изключен.

За сега информационните агенции отбелязват, че няма как да се твърди със сигурност, дали документите са автентични, но Уикилийкс вече има доверието на не малко хора, заради дългата история на публикуване на секретни документи с доказана достоверност. От друга страна, според редица специалисти, е малко вероятно някой да фалшифицира документи в такъв обем, така че можем да приемем – те отговарят на истината.

Експерти в областта на информационните технологии и сигурност, успели да прегледат част от документите, също заявяват, че те изглеждат достоверни. А от сайта Уикилийкс уверяват, че това е само първата порция от  документи, съдържащи няколкостотин милиона реда с компютърен код.

От Уикилийкс в продължение на месец подгряват чрез различни изявления за случващото се в момента, като основното им обвинение е, че разузнавателните служби са загубили контрола над огромния си арсенал от инструменти за хакерски операции (наричини Vault 7).

И ако от една страна е успокоително мнението на част от анализатори по кибер сигурност, че  въпросните средства изглеждат като инструменти, подходящи за насочване към конкретен обект, а не за масирано използване в интернет или национални сегменти на световната мрежа, то несъмнено голямо притеснение буди фактът, че голяма част от Tool-oвече са започнали да се разпространяват свободно, поради причината, че от ЦРУ са ги предоставяли на компании, работили за американското правителство.

Може би именно това е причината тук, за разлика от други случаи на разкриване, от Уикилийкс да премахнат самия зловреден софтуер от публикуваните файлове, тъй като биха причинили щети, пуснат ли се свободно и попаднат ли в неподходящи ръце.

А дали вече не са попаднли?

По-късно вечерта дойде коментарът на ЦРУ и Белият дом: Не можем да коментираме автентичността на документи, за които се предполага, че са на разузнаването

Едуард Сноудън, чрез акаунта си в Twitter не пропусна да коментира темата, споделейки редица връзки към статии по темата, потвърждавайки автентичността на документите, като според него компании като Apple и Google са оставяли нарочно „задни вратички”, през които обаче устройствата са могли да се пробиват, не само от ЦРУ, но и от други хакери.

Все още няма коментар от компаниите.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dedun
dedun

И кое е толкова „скандално“ и учудващо?! Така е откакто свят светува – правят го всички разузнавания и бизнеси! Я публикувайте секртетни документи и на други страни – Китай,Русия,Иран,Англия! Едва ли ще видим нещо различно!

мъни
мъни

Оруел чели ли сте? Там всичко е написано преди десетилетия. От много умна техника, самите ние ставаме идиоти.

Kaлин
Kaлин

Работата на службите е да правят точно това. Няма уважаваща себе си държава, която да не подкрепя службите в тези действия. Важен е обаче контролът на службите, за да не се превърнат в инструмент за преследване на гражданите. Но това е политическа задача, не на службите.

ERR
ERR

Ти да хакнеш ЦРУ е престъпление а ЦРУ да хакне теб не е. Ей това не мога да го схвана и това си е….

muadib
muadib

Нищо впечатляващо! Всички разузнавателни агенции се опитват да получат достъп до всичко което по някакъв начин е криптирано или защитено. Замислям се обаче, дали не ни манипулират чрез хора като Едуард Сноудън. Преди години самия Едуард Сноудън препоръчваше програмата Signal за сигурна криптирана връзка. https://whispersystems.org „Use anything by Open Whisper Systems.

Edward Snowden, Whistleblower and privacy advocate“

Сега се оказва, че ЦРУ одавна са намерили начин за декриптиране на съобщенията от Signal.