ЦРУ следят денонощно Facebook и Twitter профили от всички точки на света

1
54

В ЦРУ съществува отдел, чиито служители с шега наричат себе си „ninja librarians” (нинджа библиотекари). Основната им дейност се състои в това денонощно да следят за случващото се в социалните мрежи. Нинджа библиотекарите се ровят из Facebook и Twitter профили от всички точки на света в търсене на следи от заплаха, свързана със световния мир, тероризма, размирици и бунтове, граждански войни и революции. С дейността на този анонимен отдел на ЦРУ успяха да се запознаят отблизо няколко журналисти от екипа на Associated Press. Те, естествено, бяха инструктирани да запазят половината от чутата и видяната информация за себе си и им бе позволено да възпроизведат наученото от нинджа библиотекарите чисто схематично.

В историята на Associated Press става ясно, че един от най-изявените в ЦРУ отдела на библиотекарите е Doug Naquin. Всъщност, той заема и поста на директор в отдела. Основната информация, получена от журналистите на Associated Press, идва точно от предпазливите коментари и разкази на Doug Naquin.

Doug Naquin обяснява, че групата на библиотекарите, изявяващи се като „нинджи в интернет” проверява и проследява по над 5 милиона публикации и ъпдейти из микроблогъркста страница Twitter и лидера сред социалните мрежи – Facebook. Публикациите, естествено, са от различно естество и са писани на различни езици – включително и арабски и китайски. Основното, което търсят ЦРУ служителите са мненията на обществото за случващото се по горещите точки на света, пропагандните постове, революционните лозунги и така нататък. Така например, особен интерес напоследък за библиотекарите представляват публикациите, в които се коментират размириците, бунтовете и гражданското неподчинение в мюсюлманските страни – Египет, Либия и Пакистан. След преработката на всички тези безброй постове из социалните мрежи, екипът на ЦРУ прави общ анализ, оценка, статистика и евентуални прогнози, които се изпращат директно на американския президент Обама.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари