Чанъе-4 изпрати видеото със спускането на роувъра Юйту-2 на лунната повърхност

5
890

Китайското национално космическо управление (CNSA) публикува нови видеа, показващи слизането и движението на роувъра Юйту-2 на повърхността на обратната страна на Луната. Видеата са заснети с помощта на камерата, инсталирана върху лунния модул Чанъе-4.

Автоматичната станция Чанъе-4 (Великият поход-4) с лунохода Юйту-2 (Нефритен заек-2) бе изведена към Луната на 7 декември миналата година с помощта на ракетата носител Чанчжен-3В/Е от космическия център Сичан. Новата китайска лунна мисия има за цел да заснеме видеа и панорамни снимки на повърхността на обратната страна на Луната, да изучи състава на лунния грунт и да провери, дали ще бъде ефикасно инсталирането на радиотелескоп за космически наблюдения, който няма да бъде засяган от смущенията, идващи от Земята. Освен това, лунният модул носи със себе си херметичен контейнер с яйца на копринени буби и семена на растения – предимно синап и картофи. Ще бъде осъществен биологичен експеримент за създаване на опростена затворена екосистема. Идеята е от яйцата да се излюпят буби, произвеждащи въглероден диоксид, докато картофите и синапа отделят кислород и по този начин да се образува биологична среда. Тяхното развитие ще бъде наблюдавано при 6 пъти по-ниска гравитация от земната.

Връзката с обратната страна на Луната се осъществява с помощта на сателита-ретранслатор Цюецяо, намиращ се в хало орбита около точката на Лагранж L2.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари