Чанъе-4 изпрати видеото със спускането на роувъра Юйту-2 на лунната повърхност

5
694

Китайското национално космическо управление (CNSA) публикува нови видеа, показващи слизането и движението на роувъра Юйту-2 на повърхността на обратната страна на Луната. Видеата са заснети с помощта на камерата, инсталирана върху лунния модул Чанъе-4.

Автоматичната станция Чанъе-4 (Великият поход-4) с лунохода Юйту-2 (Нефритен заек-2) бе изведена към Луната на 7 декември миналата година с помощта на ракетата носител Чанчжен-3В/Е от космическия център Сичан. Новата китайска лунна мисия има за цел да заснеме видеа и панорамни снимки на повърхността на обратната страна на Луната, да изучи състава на лунния грунт и да провери, дали ще бъде ефикасно инсталирането на радиотелескоп за космически наблюдения, който няма да бъде засяган от смущенията, идващи от Земята. Освен това, лунният модул носи със себе си херметичен контейнер с яйца на копринени буби и семена на растения – предимно синап и картофи. Ще бъде осъществен биологичен експеримент за създаване на опростена затворена екосистема. Идеята е от яйцата да се излюпят буби, произвеждащи въглероден диоксид, докато картофите и синапа отделят кислород и по този начин да се образува биологична среда. Тяхното развитие ще бъде наблюдавано при 6 пъти по-ниска гравитация от земната.

Връзката с обратната страна на Луната се осъществява с помощта на сателита-ретранслатор Цюецяо, намиращ се в хало орбита около точката на Лагранж L2.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
ШишоNikolaiБултаймс фенддддд Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ддддд
ддддд

Защо всички клипове и снимки от подобни мисии (и американски, и китайски, и руски) са с ужасно лошо качество?

Nikolai
Nikolai

Щото всичко е Made in China 😀

Бултаймс фен
Бултаймс фен

Значи за 60 години качеството на картината не се промени, роувърите все още са омотани във фолио за печене на пиле и се клатушкат наляво-надясно при кацане и излитане, с космонавтите кадри няма, а ако са включени те винаги ще имат различно усещане за гравитация и предвижване.

Тотален CGI, само идиот може да се върже на това, да „конспирация“ е, ние не сме стъпвали на Луната, ако това въобще е възможно!

Nikolai
Nikolai

Според теб не е възможно със сегашните технологии да се кацне на Луната? Не знам кой е идиот и кой не е, но ти определено не си с голям умствен капацитет.

Шишо
Шишо

Да бе… и аз гледам как се веят чаркалъците на лунния вятър… пустите китайци! Най-сетне са си обзавели лунно студио в Шанхай, нъл тъй?