На 26-ти януари 2017 година съветът на директорите на списанието „Bulletin of the Atomic Scientists“ на Чикагския университет премести стрелките на Часовника на страшния съд с 30 секунди по-близо до полунощ. По този начин до началото на ядрена война на Земята останаха символичните 2,5 минути. Това е минималното време от 1953 година, когато започва ядрената надпревара между САЩ и СССР.

Миналата година Doomsday Clock си остана непроменен, а преди две години неговите стрелки бяха преместени от 5 минути на 3 минути.

Експертите, направили промяната обявиха, че към потенциалната заплаха от ядрена война и глобална промяна на климата сега са се добавили нови глобални заплахи: „започнаха атаки срещу доверените източници на информация чрез разпространението на фалшиви новини, а думите започнаха да се използват по най-безцеремонен и често безразсъден начин“ – заявиха учените. Това увеличава риска от началото на световна война в резултат на случайност или недоразбиране.

Учените напомнят за някои от тревожните симптоми за твърде неустойчивата ситуация в света поради информационната турбулентност и фалшивите новини. Така например, министърът на външните работи на Пакистан намекна в Twitter за използване на ядрено оръжие след излъчването на новина за Израел. По-късно се оказа, че новината е била фалшива.

Съветът на директорите обяви още, че на преместването на стрелките е повлияло избирането на Тръмп за президент на САЩ и отношенията на Америка с Русия, понеже по този начин се подкопават фундаменталните демократични ценности.

Мнението на ядрените учени съвпада с мрачната оценка на някои специалисти по математическа статистика, които отбелязват, че никога не е имало дълги периоди на мир и началото на нова световна война може да се очаква през това столетие.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

То не превъртя ли тоя часовник вече? 😀