Часовник, който се захранва с мъртви мухи

2
27

Екип от британски учени и дизайнери създадоха часовник, който черпи необходимата енергия за захранване не от какво да е, а от мухи. Благодарение на специалния си механизъм, устройството улавя насекомите, убива ги и по този начин всъщност успява да работи и да показва точното време.

Идеята за създаването на подобен твърде необичаен часовник е на британските дизайнери James Auger и Jimmy Loizeau. Те са вдъхновени от природата на така наречените месоядни растения. Този вид растения оцеляват, като привличат и улавят летящи насекоми, които изяждат, за да си набавят енергия. Месоядните растения привличат насекомите с лъскавата си повърхност, която прилича на вода, но всъщност е изключително лепкава. По същия начин поддържа живота си и часовникът на James Auger и Jimmy Loizeau. В него има лъскава лента, имитираща същата тази гладка повърхност, която притежават хищническите растения. Лентата, наричана от британските дизайнери мухоловка, е навита около механизъм и представлява нещо като транспортна лента. Мухите, които се залепят за нея, преминават върху някоя от ролките, която ги прехвърля в микробни горивни клетки. На свой ред, горивната клетка произвежда електрическа енергия, с която се захранват ролките на цифровия часовник.

Концепцията за горивните клетки, създаващи условия за работа на необичайния часовник, е разработена от Chris Melhuish и колегите му от английската лаборатория Bristol Robotics. Те обясняват, че осем мъртви мухи в микробните горивни клетки създават енергия, която е достатъчна да захрани един робота за около12 дни.

Уникалната технология със сигурност ще зарадва домакините. Най-накрая те ще се отърват от досадните мухи и същевременно ще разполагат със стилен и необичаен часовник в кухнята си. В бъдеще обаче технологията може да бъде използвана за далеч по-мащабни проекти.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
lyubohar
lyubohar

Ебаси за какви глупости се харчат ресурси. В момента разработвам технология, което ще ми позволи да си захранвам колата с малоумни изобретатели. Улавя ги, убива ги и ги превръща в чиста енергия…

frenchev
frenchev

А през зимата ние ли ще трябва да му набавяме мухите :laughing5: