fbpx
17 C
София

Части от изходния код на Twitter са изтекли в GitHub, търси се виновника

Най-четени

Според съдебно досие, части от изходния код на Twitter – основният компютърен код, на който се базира социалната мрежа са изтекли онлайн, което е рядко и значително разкриване на интелектуална собственост, тъй като компанията се бори да намали техническите проблеми и да обърне бизнес съдбата си под ръководството на Илън Мъск.

Миналия петък Twitter предприе действия за сваляне на изтеклия код, като изпрати уведомление за нарушаване на авторските права до GitHub – онлайн платформата за сътрудничество на разработчици на софтуер, където кодът е бил публикуван, според документацията. GitHub се е съобразила и е свалила кода още на същия ден. Не е ясно колко време изтеклата информация е била онлайн, но изглежда, че е била публично достояние поне от няколко месеца.

Twitter също така поиска от Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния да нареди на GitHub да идентифицира лицето, което е споделило кода и всички други лица, които са го изтеглили, според подаденото заявление.

Twitter започна разследване на изтичането на данни и ръководителите, които се занимават с въпроса, предполагат, че този, който е отговорен, е напуснал базираната в Сан Франциско компания миналата година, заявиха двама души, запознати с вътрешното разследване. Откакто Илън Мъск купи Twitter през октомври 2022 година за 44 млрд. долара, около 75 % от 7500-те служители на компанията бяха съкратени или подадоха оставка.

Ръководителите са били уведомени за изтичането на изходния код едва наскоро, заявиха хората, информирани за вътрешното разследване. Едно от опасенията е, че кодът включва уязвимости в сигурността, които биха могли да дадат на хакери или други мотивирани страни средства за извличане на потребителски данни или за сваляне на сайта, казаха те.

Разкритият изходен код увеличава предизвикателствата пред Twitter и Мъск. Технологичните компании често разглеждат този код като строго пазена тайна и не го споделят от страх, че може да даде на конкурентите несправедливо предимство или възможност за разкриване на уязвимости в сигурността.

Но дори и технологичните компании да се стремят да защитят своите бази данни, те се превръщат в зрели мишени за опортюнисти, хакери и други. Миналата година хакерска група успешно открадна изходен код от Microsoft и други големи компании, а през 2020 година Антъни Левандовски, инженер на автономни автомобили, беше осъден на 18 месеца затвор за кражба на код от Google, докато се е подготвял да започне нова работа. (По-късно г-н Левандовски беше помилван от тогавашния президент Доналд Тръмп)

Публичното публикуване на кода на Twitter е „обезпокоително“. Това прави малко по-лесно и бързо търсенето на уязвимости“.

казва Брет Калоу, анализатор на заплахи в Emsisoft, софтуерна компания за киберсигурност

Изтичането на информация в Twitter е свързано и с нарастващи структурни и финансови предизвикателства. Илън Мъск се опитва да промени социалната мрежа през последните няколко месеца, като намалява разходите, изпробва нови функции и приема обратно потребители, които преди това са били баннати, но прекъсванията в услугата зачестиха, а рекламодателите, които са основният източник на приходи за компанията избягват да пускат реклами в сайта.

Сътресенията са нанесли финансови щети. В петък г-н Мъск съобщи на служителите си в имейл, че Twitter струва около 20 млрд. долара, което е с над 50 % по-малко от сумата, която е платил за него. Той заяви, че са необходими „радикални промени“ в компанията, включително масови съкращения и намаляване на разходите, за да се избегне фалит и да се оптимизират операциите.

„Туитър“ се преструктурира бързо“, пише г-н Мъск в имейла, видян от „Ню Йорк Таймс“. Той добави, че компанията може да се разглежда като „обратен стартъп“ и че според него един ден Twitter може да струва 250 млрд. долара.

Г-н Мъск не отговори на искането за коментар относно изтеклия код на Twitter. GitHub отказа да коментира решението за премахване на кода, но публикува искането на Twitter за премахване на кода на своя уебсайт.

Изтичането на информация се случва, след като г-н Мъск обеща да направи част от кода на Twitter публично достояние. Този месец милиардерът заяви, че ще направи кода, който Twitter използва за препоръчване на туитове, публично достъпен до края на март, така че да може да бъде прегледан от всеки и да се провери за евентуални недостатъци. Процесът може да помогне на кода на Twitter да стане по-сигурен, тъй като хората идентифицират и съобщават за проблеми с него.

В същото време Мъск се притеснява от възможността за изтичане на информация и кражби от недоволни бивши служители по време на масовите му уволнения. През ноември той заключи офисите на Twitter и помоли служителите да не влизат, докато се извършват съкращенията. През последните няколко месеца Twitter също така попречи на инженерите да правят промени в кода на сайта преди съкращенията от страх, че някой ще саботира платформата, докато си тръгва.

Един от най-добрите начини да намалите риска от изтичане на вътрешна информация е да поддържате служителите си щастливи и доволни, а случаят в Twitter със сигурност не е бил такъв.

каза г-н Калоу

Лицето, което е изнесло изходния код на Twitter, изглежда се е представяло под името „FreeSpeechEnthusiast“ в GitHub, според правната документация на Twitter. Псевдонимът на потребителя изглежда е препратка към г-н Мъск, който е наричал себе си „абсолютист на свободата на словото“.

Профилът на анонимния потребител в GitHub показва един единствен принос към платформата в началото на януари.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини