Частната космическа капсула Dragon вече е на метри от МКС (обновена)

0
33

Първият частен космически кораб в историята, който ще се скачи с МКС вече е на метри от станцията и се подготвя за последните етапи от окончателното си свързване. Капсулата Dragon е създадена от компанията SpaceX, съобщи Space.com.

Космическият кораб вече се намира на броени метри от станцията, но няма да се скачи с нея веднага, а първо ще извърши няколко демонстрационни теста. След това капсулата ще се придвижи съвсем близо до Международната космическа станция и тогава ще бъде прихваната от специална роботизирана ръка, която ще я намести във входящия портал. След това екипажът на станцията ще може да влезе в капсулата.

До този момент със станцията са се скачвали само космически апарати, които принадлежат на държавни космически агенции. Днес ще бъде отбелязана първата подобна мисия, осъществена от частна компания.

Вчера капсулата Dragon извърши серия от опити, сред които имаше и пробни прелитания около Международната космическа станция. Всички те бяха успешни и разчистиха пътя за днешното събитие. То е кулминация на дългогодишните усилия на независимите специалисти от SpaceX.

Роботизираната ръка, която ще прихване Dragon се управлява от астронавта Дон Петит. Той определя предстоящата маневра като каубойска, тъй като задачата му ще бъде да хване капсулата като с ласо и да я придърпа.

Обновление 1 (16:56 часа)
Канадската роботизирана ръка на МКС хвана опашката на капсулата Dragon. Можете да гледате това, което се случва в космоса на живо в сайта на NASA.

Обновление 2 (19:04 часа)
Капсулата Dragon се скачи с МКС. На нея има половин тон провизии, инструменти и други полезни товари. Люковете към модула ще бъдат отворени в събота. Това е първото посещение на американски космически кораб до станцията след пенсионирането на совалките, което стана преди около една година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари