fbpx
15.7 C
София

Червената книга на браузърите: Ще се стигне ли до изчезване на Mozilla и Firefox?

Най-четени

Много от нас са верни фенове на Mozilla Firefox от дълги години. Браузърът ни плени с отворения си код, но най-вече с това, че беше много по-добра и сигурна алтернатива на Internet Explorer. Нещата обаче се променят. Браузърът все още е добър, но има и други добри браузъри.

Фактите са категорични, че потребителите се отдръпват от Firefox и това поставя фондацията Mozilla в големи финансови трудности

Да, Mozilla и Firefox екипите все още произвеждат стойност. Имат големи постижения в JavaScript, Rust и WebAssembly езиците. Борят се активно за повече сигурност и поверителност – с проекти като DNS-over-HTTPS например.

През 2020 година обаче, тези екипи се разделиха с немалко разработчици. Първо бяха освободени някои от най-опитните програмисти. През август последва съкращение на почти една четвърт от служителите. Най-голям удар пое Rust дивизията.

Тогава Мичъл Бейкър, изпълнителен директор на корпорацията Мозила и председателка на фондацията Мозила, обвини за това коронавирус панедмията

Тогава тя обясни, че старият модел, при който всичко е безплатно, трябва да се промени. Разглеждат се различни бизнес възможности и алтернативни методи за размяна на стойност.

Малко след това стана ясно, че Mozilla и Google са продължили договора си търсачката на G да е по подразбиране в браузъра – до 2023 година. Изтече информация, че в цифрово изражение това значи приходи между $400 и $450 милиона на година за Mozilla.

Какво пише в годишния доклад на Mozilla за 2019?

Там са посочени приходи от $826.6 милиона – огромен ръст, направо най-добрата година. Но има уловка. $338 милиона попадат в графата „Други приходи“, защото са от споразумение между Verizon и Mozilla.

Ако премахнем тази еднократна сума, то 92% от приходите на компанията идват от сделката с Google подписана през 2017. И при липсата на милионите от Verizon, Mozilla всъщност губи пари. И то повече от това, което е загубила през 2018. Разходите през 2019 са за $495.3 милиона – повече от приходите.

За софтуерна разработка отиват $304 милиона – 61% от разходите. Със съкращенията, през тази година разходът със сигурност ще е по-нисък.  Но на това не може да се разчита. Заради това Mozilla ще се раздели с офиса си в Маунтин Вю, Калифорния от януари.

И в никой от тези доклади не се засяга най-важният въпрос – спадът в пазарния дял на Mozilla, посочва Стивън Дж. Вон-Никълс от ZDNet.

Още от 2012 година започна спад. Тогава делът беше 23.75%. През март, тази година, излезе интересен доклад на Програмата за цифров анализ (DAP) на федералното правителство на САЩ. Тя разглежда посещенията на сайта на правителството за последните 90 дни. Там делът на Firefox е 3.6%. На 9 декември стана ясно, че той е спаднал до 3.4%. Всякакви други проучвания доказват спад, въпреки различните методологии на изследване.

Друг проблем е, че Firefox реално има дял само на пазара при десктоп компютри. Мобилният браузър на фондацията никога не е имал добри числа.

Mozilla обяви много нови услуги – VPN, Pocket, виртуалните стаи Hubs

Но какво повече предлагат те от конкуренцията? Консенсусът е, че не предлагат нищо уникално. Заключение ще можем да направим, когато видим докладите за 2020 година. Тогава ще видим какви приходи ще донесат.

И ще става само по-зле. Със спада в потреблението на браузъра, до кога Google ще плаща тези стотици милиони всяка година? Ще се влоши ли качеството на работата след раздялата с толкова програмисти?

Ако нещо грандиозно не се промени, то най-вероятно Mozilla ще изчезне и този момент сякаш ли не е много далеч.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини