Черните дупки деформират времето и пространството около себе си

0
19

Учените от центъра по астрофизика към Харвард в Бостън са установили, че частици газ буквално „сърфират“ по времево-пространствена „вълна“ около черна дупка Джей Ар Ес 1915+105, отдалечена на 40 000 светлинни години. Тези наблюдения потвърждават една важна теория, според която извънредната сила на гравитацията на черните дупки е такава, че даже светлината не може да „се измъкне“ от нея, обясни Йон Милър на пресконференция пред американското астрономическо общество.

Данните показват също как „тези огромни сифони /на каквито са оприличени черните дупки/ могат да променят самата конструкция на пространство, която ни заобикаля“, създавайки „океан от оживено време-пространство, който деформира всичко, което попадне в него“, добавя ученият.

Деформацията на времето и пространството от силата на гравитацията бе предсказана от американския физик от германски произход, гениалният Албърт Айнщайн в неговата обща теория за относителността, създадена през 1916 г. Учените са се опрели при създаването на своята теория на данни, получени чрез сателит на НАСА с рентгеновия телескоп Роси-Екс рей Тайминг Експлорър.

Източник: Днес+

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари