Черният списък на САЩ се разширява с топ производителя на дронове DJI и още редица компании

4
2614

Един от най-големите производители на дронове DJI и SMIC, компания за производство на чипове, са сред новите фирми в черния списък на САЩ, предават от BBC. Общо 77 организации са добавени, повечето китайски.

Този списък се поддържа от Министерството на търговията и вече включва над 275 базирани в Китай фирми. Припомняме, че там се намира и Huawei.

Това изглежда ще е последния удар на Доналд Тръмп срещу Китай.

Администрацията обясни, че ограниченията върху SMIC са наложени, за да се ограничи достъпа до щатски технологии. Има предполагаеми връзки на компанията с китайската армия. Има индикации, че SMIC е работила с китайските власти върху балистични ракети с малък и среден обсег, както и върху екзоскелети за войници.

Компанията е основана през 2000 година и в момента е най-видния производител на чипове в континентален Китай

Американските компании ще трябва да искат специален лиценз преди да изнасят продукти за фирмата. Крайният ефект е, че ще се създадат проблеми в придобиването на материали за направата на чипове от висок клас.

В списъка е добавена и DJI, производител на дронове, който няма нужда от представяне. Администрацията вярва, че компанията е участвала в нарушаване на човешките права в Китай. Ограничението няма да попречи на потребителите да купуват дронове на компанията, но тя ще има проблем с използването на щатски технологии.

Китайското правителство отговаря на новия удар с въвеждането на ограничение за износа на военни технологии.

2 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари