fbpx
3.9 C
София

Чернобилската АЕЦ остана без електрическа енергия: това е опасно за цяла Европа

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Укренерго съобщи, че в резултат на вражеските действия на руските нашественици Чернобилската атомна електроцентрала и всички ядрени съоръжения от Зоната, както и град Славутич са останали без електрическа енергия.

„Бойните действия продължават, което прави невъзможно ремонта и възстановяването на електрическото захранване. В град Славутич също няма ток. Укренерго извършва редовен мониторинг и ще информира за всички настъпили промени“ – се казва в сайта на институцията.

Малко по-късно Енергоатом уточни, че е повредена киевската високоволтова линия за 750 KV, която осигурява енергия за ЧАЕЦ.

В изграденото в Чернобил хранилище за ядрено гориво се намират около 20 хиляди използвани касети за ядрено гориво. Необходимо е те да бъдат непрекъснато охлаждани, което е невъзможно при липсата на електроенергия. Без захранване специалните помпи не могат да работят, в съответните басейни температурата се покачва, започва изпарение и изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда. Променливият в тези дни вятър може да пренесе радиоактивния облак не само в други региони на Украйна, но и в Белорусия, Русия и Европа.

Освен това, в тези условия е прекратено и вентилирането на обекта, в резултат от което всичкият намиращ се там персонал може да получи опасна доза радиоактивно излъчване. Не работи противопожарната система, което е изключително рисково, ако атомната централа бъде допълнително обстреляна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини