Този петък JavaScript навършва 25 години, ако приемем датата 4 декември, 1995 за неговото раждане. Тогава Netscape Communications и Sun Microsystems обявяват за първи път технологията. Създател на програмния език е Брендан Ейх, към настоящият момент изпълнителен директор на Brave Software.

Той смята, че май, 1995 година е правилният момент, който да се определи като начало

В началото обаче JavaScript всъщност се е казвал Mocha, а след това LiveScript. JavaScript се появява като търговска марка седем месеца след старта, припомнят от The Register.

Тогавашния съосновател на Sun и вицепрезирент, Бил Джой, описва JS като „най-ефективният метод за свързване на HTML-базирано съдържание с Java аплети“.

В годините след това обаче курса се променя. Много неща се подобряват, езикът вече е по-добре интегриран в браузърите. Появяват се разработки като V8 JavaScript енджина на Google. Има и проблеми с Java аплетите, свързани с тяхната съвместимост и сигурност. Всичко това допринася за края на plug-in модела на JS.

През юни, 1997 става стандарт – основният език за уеб-базирани приложения. В последните години е неизменно сред най-популярните програмни езици в света.

Някои хора смятат, че World Wide Web щеше да е нещо много различно или дори заменено от друга система, ако не е JavaScript. Той много умело допринася за справянето с ограниченията и дефектите на Интернет. И е факт, че днес навсякъде имаме нещо, на което върви JavaScript.

Почти всяка софтуерна компания използва JavaScript, за да представя съдържание до браузърите

Facebook, Google, Microsoft – няма значение, колко различна е тяхната инфраструктура, няма значение какви езици използват в бекенда си, всички те доставят комплексните си потребителски интерфейси чрез JavaScript до нашите браузъри.

Ами един софтуер като Microsoft Office, който преди десетина години беше само за компютри с Windows операционна система? Сега всеки един негов компонент може да се зареди в браузъра под чадъра на Microsoft 365 и голяма заслуга за това има именно JavaScript.

Езикът ще продължи да е много популярен в следващите години, но според някои хора е достигнал своя пик

Появяват се други технологии, които могат да са по-добри за определени задачи. Една от тях е TypeScript, подкрепен от Microsoft проект, който е базиран на JS, но добавя поддръжка за статично типизиране. Разбира се, TypeScript е далеч от това да има вградена поддръжка навсякъде като JavaScript. Но това не е нещо, което не може да се промени.

Технологията, която може да допринесе стабилно за залеза на JavaScript, се нарича WebAssembly (wasm)

На практика тя предоставя възможност за конвертиране на код от различни езици като C++, Go и Rust в бинарен формат, който може да се изпълни от виртуална машина в браузъра. Wasm модулите могат да вървят в синхрон с JavaScript код. Това позволява съществуването на сценарии, в които JS ще предостави процесорно интензивни задачи на wasm за по-голяма скорост и ефективност.

Пример за браузър-базиран софтуер, който разчита на компилиран WebAssembly код и не толкова на JavaScript, е Figma. Това е инструмент за сътрудничество при дизайн, който е написан на C++. Кодът му е конвертиран до wasm модул и се изпълнява безпроблемно в браузъра.

Със сигурност JavaScript няма да изчезне напълно, но количеството код, който ще е написан на JS ще става все по-малко и все по-малко. Но това няма да промени факта, че JavaScript остава историческо наследство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари