fbpx
5 C
София

Честит 22-ри рожден ден, Google!

Най-четени

Днес най-популярната търсачка в света и една от най-големите технологични компании, Google, празнува 22-рия си рожден ден.

Търсачката е основана през септември 1998 г. от двамата докторанти в Станфорд Лари Пейдж и Сергей Брин. Първоначалните разработки по търсещата машина са започнали от техните общежития към университета.

След като две години по-рано разработват алгоритъм за търсене, известен като „Backrub“, Пейдж и Брин избирах името Google за новия си проект, като игра на думи, започнала от математическия термин „googol – гогол“, който означава числото десет повдигнато на 100-на степен.

По времето, когато World Wide Web е бил все още в зародиш, възвишената цер на Пейдж и Брин е била „да организират световната информация и да я направят универсално достъпна и полезна за всички“.

Въпреки че първоначално е засенчен от конкурентни търсачки като Yahoo и Ask Jeeves, Google се превръща в най-популярния уеб сайт в света с над 63 000 заяви за търсене всяка секунда.

Глаголът „to google (something)“ дори е приет от Оксфордския речник още през 2006 г. и означава „търся нещо онлайн“.

Рожденият ден на търсачката обаче не е празнуван винаги на тази дата.

Датата на рождения ден на Google се е променяла през годините без много обяснения каква е причината за това. До 2005 г. търсачката празнува рождения си ден на 7-ми септември, когато се предполага, че е денят, в който е основана компанията.

Въпреки това обаче, компанията всъщност е подала документите си за учредяване на 4 септември 1998 г., въпреки че никога не е празнувала рождения си ден на тази дата. От 2005 г. Google отбелязва рождения си ден на 8-септември, а от 2010 г. започват да се приема датата 26 септември, която едва в последните няколко години беше променена на 27-ми септември без много обяснения.

И като чели по някаква ирония, платформата, която „знае всичко“, не може да отговори кога точно е рожденият ѝ ден.

„Кога е рожденият ден на Google? Не съм сигурен, че дори и ние знаем“, каза служителят на Google Райън Джермик през 2013 г., добавяйки: „И все пак, въпреки че има различни мнения относно това кога да се духнат свещите на тортата, един забавен факт е, че първият Doodle за рождения ден на Google е бил публикуван на 30 август, въпреки че компанията дава юридическото си начало няколко дни по-късно, на 4 септември. 

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Trial
Trial
1 година

С пожелания да врят все в Пъкъла при техния кумир чичко Маркс!

U4en
U4en
1 година

злото си имало рожден ден

Alex_Shark
Alex_Shark
1 година

Честит рожден ден, Google макар че си понякога бъгъв,?все пак има доста информация в теб!?

AxOx
AxOx
1 година

Те са много умни и не знаят истинската дата – „Не съм сигурен, че дори и ние знаем„.
Т.е. праскат една случайна дата в календара и всички си вярват, че това е рожденния ден.
За мен рожденния ден е когато името Гугъл е регистрирано официално.
Както PayPal не е бил с това име преди, а бил съвсем друг продукт… но откакто МАРКАТА (името) е регистрирана.. това е рожденния ден.
Ако не знаят да питат адвоката или държавата която казва в документите: ПОСОЧИ ДАТАТА НА РЕГИСТРАЦИЯ !!

Д-р Q
Д-р Q
1 година

Нека припомня, че двете еврейчета са гепили PageRank от италианския професор по компютърни науки Massimo Marchiori.

Нови ревюта

Подобни новини