fbpx
17.7 C
София

Четвъртото издание на Програмата за иновации на Visa представи решенията на водещи стартиращи финтех компании от осем държави пред инвеститори и експерти

Българските участници са Flow, Skipit, PrimeDash, Native Teams и Identiym. От създаването си през 2018 г. досега в Програмата за иновации на Visa в България, Гърция и Турция са участвали 72 стартиращи компании.

Най-четени

Програмата за иновации на Visa (Visa Innovation Program – VIP) завърши своята четвърта година с демонстрационен ден в Атина, Гърция. По време на събитието 16 стартиращи финтех компании, които работиха в иновационните центрове на програмата в България, Гърция и Турция, представиха своите технологични решения в областта на разплащанията, умните градове и устойчивото бъдеще. Пет от тях – Flow, Skipit, PrimeDash, Native Teams и Identiym, са част от програмата, развивана  от фонда за рисков капитал Eleven Ventures.

От създаването си досега Програмата за иновации на Visa привлече над 900 кандидатури от повече от 60 държави. Сред тях бяха избрани 72 стартиращи компании, които реализираха общо 68 пилотни проекта. Ключова добавена стойност на Програмата за иновации на Visa е способността й да предоставя на местните стартъп компании достъп до глобалната мрежа от бизнес партньори на Visa за обмен на знания или за развитие на нови бизнес възможности. Само през последните две години бяха организирани 133 срещи между участниците в програмата, за да се насърчат интернационалните връзки и сътрудничеството между отделните пазари.

„Visa непрекъснато създава иновативни решения и модели, за да направи разплащанията по-ефективни и достъпни за всички. Иновациите са водещи и в сътрудничеството ни с финтех компаниите, с които заедно създаваме следващото поколение разплащания. Днес отбелязваме успешното приключване на четвъртата кохорта на Програмата за иновации на Visa, като показваме трайния ни ангажимент да инвестираме в стартъп екосистемите на пазарите, на които присъства Програмата и не само. Горда съм, че тази година към инициативата се присъедини и Испания. Поздравявам всички финтех компании от тази кохорта и отправям покана към други стартъпи за следващото издание на Програмата,“ каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

“Когато преди четири години дадохме начало на дръзката идея да създадем най-добрия механизъм за подкрепа на нововъзникващите финтех компании, не можехме да си представим огромното въздействие, което тази програма ще има върху предприемаческата екосистема в нашата част на света. Със силната си мрежа от ментори, консултанти, бизнес партньори и инвеститори и с повече от 350 млн. евро капитал, привлечен от участващите компании, Програмата за иновации на Visa не само се превърна в стартовата площадка за стартъпите, но и в най-краткият път към техния глобален растеж,“ заяви Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven Ventures.

Програмата за иновации Visa в числа:

От създаването си през 2018 г. досега Програмата за иновации на Visa е реализирала 4 успешни кохорти стартъпи в България, Гърция и Турция. В рамките на Програмата са осигурени общо 1300 часа менторство. Финтех компаниите са са получили финансиране на стойност над 350 млн. евро в 84 инвестиционни рунда. Един от първите участници в програмата, българската компания Payhawk, се превърна в еднорог през 2022 г. Notolytix, Ferryhopper, Plum Fintech, Welcome Pickups, Divilo са някои от по-големите и по-разпознаваеми стартъпи, завършили Програмата за иновации на Visa.

Програмата за иновации на Visa е платформа за сътрудничество между нововъзникващи финтех компании и Visa заедно с нейната широка мрежа от глобални клиенти и партньори. Програмата предоставя на избраните финтех компании план за развитие и достъп до голям брой ментори и експерти от Visa и нейната мрежа от бизнес партньори, специално разработени дизайн спринтове и семинари, чиято цел е да подпомогнат растежа им. Програмата използва ресурси като дизайн мислене, финтех ноу-хау и инфраструктура, менторство, достъп до пазара и мрежа от финтех експерти. Тя се организира в партньорство с Visa и Eleven Ventures (България), Crowdpolicy (Гърция) и Hackquarters (Турция).

Участници в програмата от четвъртата кохорта

Шестнайсетте компании, които се присъединиха към Програмата за иновации на Visa по-рано тази година и в хода на Програмата демонстрираха значителен напредък в разработването на продукти, изграждането и управлението на бизнес, набирането на капитал и в продажбите, който беше представени по време на демонстрационния ден на Програмата.

AFI

https://www.afi.org.gr

Action Finance Initiative (AFI) е дружество с нестопанска цел, което предоставя достъп до финансиране чрез микрокредити на онези, които имат бизнес идея или проект, но не могат да намерят достъп до необходимите средства. Същевременно AFI подпомага тези бизнеси, като им осигурява безплатно обучение и подкрепа.

Alternatif SuperApp

https://alternatif.app/

Alternatif обединява клиентите в  B2C и B2B сегментите, като предоставя на решения за лоялност, разплащания и CRM, а на фирмите бизнес към клиенти – пазарно пространство за портфейли.

Come Together

https://cometogether.network/

ComeTogether е иновативна форма на дигитален билет, базиран на блокчейн, който отключва нови приходи от вторичните пазари и NFT, като същевременно подобрява преживяването на посетителите.

Coriunder

https://www.coriunder.com

Платформа за финтех компании и електронни магазини, която позволява лесно интегриране на всички компоненти, свързани с разплащанията (приемане и издаване на карти, управление на риска, CRM и др.).

 Enno Wallet

https://www.ennowallet.com/

Enno Wallet е non-custodial крипто портфейл и агрегатор на DeFi приложения. Enno Wallet събира заедно DeFi приложения и ги интегрира в портфейла, като предоставя чудесен потребителски интерфейс и подобрено преживяване.

EV Loader

https://evloader.com/

EV Loader разработва първата отворена за всички електромобили мрежа в Гърция и Югоизточна Европа. Предоставят софтуер за управление на зарядни станции за хотели и магазини и промотират местонахождението им през картата на приложението EV Loader.

Flow

https://flowyour.money

Flow е приложение за управление на личните финанси, което използва правила и изкуствен интелект, за да автоматизира различните разплащания, които потребителят извършва. Насочено е към работещите на свободна практика.

Infin8

https://infin8.eu/

Приложение, което използва отвореното банкиране за обединяване на сметки, иницииране на разплащания, управление на финансите и генериране на потенциални клиенти за търговците.

Identyum

https://identyum.com/

Identyum е платформа за дигитална идентичност за разпознаване на клиенти, онбординг, извличане на данни и подписване на правно валидни документи.

MonoPayments

https://monopayments.com/

Платформа, която дава възможност на финтех компаниите да създават финтех продукти и услуги.

Native Teams

https://nativeteams.com

Платформа за наемане на работа за фрийлансъри и работещи от разстояние. Продуктът е изграден около система за разплащания, която улеснява управлението на входящите и изходящите парични потоци.

PrimeDash

https://primedash.com

Платформа, базирана на изкуствен интелект, за усъвършенстван анализ на кредитни данни в реално време, предоставяни на финансови институции във връзка със сегмента на МСП.

Qumpara

https://www.qumpara.com/

Qumpara е иновативна платформа, която предоставя онлайн възможности за офлайн пазаруване, като осигурява решения за лоялност в областта на бързооборотните стоки и търговия на дребно.  Чрез тяхната технология за разпознаване на касови бележки те предлагат решения за лоялност и маркетинг за марки без и със инфраструктура за търговия на дребно, включително кампании за „връщане на пари“, кампании „купи сега, плати по-късно“ и програми за възнаграждения.

Skipit

https://skipit.cc

Skipit е финтех стартъп, който съчетава градската мобилност и дейностите за свободното време –  трансформира представата относно пътуването със своята трансгранична дигитална платежна карта, която улеснява плащането за обществен транспорт навсякъде по света.

Valuelenz

https://valuelenz.com/

„Хибридна търговия и фигитализирано пазаруване“. Valuelenz е стартъп за хибридна търговия, който дава възможност на физическите магазини да получат редица дигитални възможности, които създават вълнуващи и безопасни начини за пазаруване за клиентите.

Yancep

https://www.yancep.com/

Yancep помага за изграждането на личното благосъстояние, като прави управлението на портфейли дигитално, лесно и достъпно за всички. Yancep позволява на клиентите да правят микроинвестиции в професионално управлявани портфейли, разработени в съответствие с техния апетит за риск и финансовите им цели.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини