Четенето на мисли може да стане реалност

0
26

Създадена е карта на мозъчните дялове, които се задействат при разбирането на различните думи.

 

Група невробиолози от Калифорнийския университет в Бъркли за първи път в света съставиха „семантичен атлас“ на кората на главния мозък. Той не само показва къде точно в мозъка се обработват различните значения на думите, но и демонстрира, че семантичната обработка на думите задейства обширни райони на главния мозък, а не само отделни участъци на лявото полукълбо.

От предишни изследвания бе известно, че едни и същи участъци на мозъка се активират при обработката на различни думи от една и съща смислова група.

Авторите на новата научна работа по темата са стигнали много по далеч. С помощта на функционална магнитно-резонансна томография те изучавали мозъка на седмина доброволци по време на изслушване и разбиране на голям размер слят текст, а не само на отделни думи и фрази. Подробното изследване и анализ показаха, кои региони на мозъка се активират и в кой точно момент.

 

Учените успяха да определят, кои участъци на мозъка отговарят за обработката на думите, свързани с цифри, зрителни образи, социални феномени, професии емоции и т.н. С голяма точност са определени 12 тематични категории, които при всички участници в експеримента си приличат много. Така например, странично париеталния кортекс обработва смисъла на думите, свързани с хора, а околните зони – за обработката на числата и думите, свързани със зрителни образи.

Семантичният атлас може да се използва при хора с инсулт, които изпитват затруднения с речта. Атласът дава възможност и приблизително да се разбере, за какво мисли човекът.

Експериментите ще продължат с хора от други държави, които говорят други езици.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за