fbpx
3.5 C
София

Четиридневната седмица наистина повишава печалбите на компаниите и производителността на хората

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Изследването на организацията с нестопанска цел 4 Day Week Global продължава и сега бе публикувана нова информация, че 4-дневната работна седмица е по-ефективна от 5-дневната. Участници в този експеримент са 33 компании от 5 страни, които оцениха своята продуктивност на 9 по десетобалната система, Интересно е, че след въвеждането на новата работна седмица приходите на компаниите са нараснали средно с 38%, изчислено на годишна база. Има увеличение и на печалбите.

И още, нито една от тези компании не е пожелала да се завърне към петдневната работна седмица.

Резултатите от допитването на тези 33 компании и работещите в тях 903 души показаха, че четиридневната работна седмица повишава както производителността, така и чистата печалба. В експеримента участват компании от САЩ, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания.
При този експеримент хората преминават към 35-часова работна седмица без намаляване на работната заплата. Не се наблюдава понижение производителността на труда. Точно обратното, хората започват да работят по-ефективно, като едновременно с това всички съобщават за подобряване на психическото и физическото здраве, а работодателите съобщиха, че вече няма случаи на бърнаут (прегаряне).

Сега се провежда ново изследване от подобен тип, което ще се проведе само във Великобритания и ще продължи половин година. В него ще участват 70 компании и 3300 души. То започна през месец юни, а неговите резултати трябва да бъдат публикувани през февруари следващата година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини