Четирима български тийнейджъри спечелиха награди на Intel International Science and Engineering Fair

0
33

Четирима български гимназисти с три научни проекта спечелиха награди на най-голямото пред-университетско състезание за науки и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) тази година. Техните проекти бяха в сферите на математиката, физиката и системния софтуер.

 

Петър Гайдаров от Пловдив спечели две награди – втора награда в категория Математика, както и втора награда от Американското математическо общество (American Mathematical Society). Григори Матеин от София спечели четвърта награда в категория Физика и астрономия. Марин Шаламанов от София и Васил Василев от Карлово, които се състезаваха с общ проект, получиха четвърта награда в категория Системен софтуер.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), програма на Society for Science and the Public, е най-голямото международно състезание за предуниверситетска наука в света. Българските гимназисти се състезаваха с 1700 други гимназисти от 75 държави, региони и територии, за да демонстрират своите независими проучвания. Всяка година над 7 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси, афилиирани към мрежата на Intel ISEF, си съперничат за възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за до $4 милиона под формата на награди и стипендии.

В цяла Европа Intel и Society for Science and the Public си сътрудничат с над 27 национални научни конкурси в 23 страни и броят им се увеличава всяка година. Победителите от Intel ISEF на националните конкурси получават възможността да представят държавите си на Intel ISEF в САЩ.

Петър Гайдаров е от Пловдив и учи в Образцовата Математическа гимназия там.

Неговият проект за Intel ISEF е свързан с паркиращите функции. „Паркиращите функции и обобщените паркиращи функции са свързани с един математически обект, наречени покриващи дървета. Досега само за паркиращите функции, тази връзка дава известна връзка между статистиката на двата обекта. В проекта за Intel ISEF можем да намерим начин да се изгради подобна връзка за общи паркиращи функции“, обясни той.

 

Григори Матеин учи в Първа Немска гимназия, София. Той казва, че в предишни изследвания е демонстрирано, че спектърът на звука, издаван от течности по време на тяхното нагряване, се влияе от техния състав. Неговият сегашен проект е насочен върху разработването на методология за анализ и контрол на качеството и /или чистотата на течности на базата на този феномен. Ключовият момент в това проучване е изграждане на експериментална установка, която осигурява надежден контрол върху страничните фактори (температура и обем на течността, силата и размера на нагревателя и т.н.), които също влияят на звуковия спектър и предотвратяват установяването на уникална кореспонденция между спектъра и състава на течността.

 

Васил Василев, 18 г., от Карлово и Марин Шаламанов, 18 г., от София, ученици в Националната Природо-математическа гимназия, се представяха с общ проект.

Тяхното изследване се занимава със следното – когато човек отива в друга държава, обикновено трябва да обмени валута, но с течение на времето обменният курс се променя и така човек може да спечели пари като купи някакво количество валута на нисък обменен курс и я продаде на по-висок. Това е трудно за ръчно изпълнение, тъй като, за да направи решение дали да купи или да продаде човек трябва да анализира огромни количества от данни. Това се решава чрез компютърен анализ на тези данни. Този проект използва методите на еволюцията, за да намери оптимална стратегия за търгуване на валутната борса.

 

Реймънд Уанг, на 17 години, от Канада беше награден с първо място за проектирането на нова система за въздухоподаване в самолетните кабини за подобряване на качеството на въздуха и намаляване на предаването на заболявания на тазгодишния Intel International Science and Engineering Fair, програма на Society for Science & the Public.

 

Системата на Реймънд Уанг подобрява подаването на свеж въздух в кабините с над 190 процента, докато намалява концентрацията на вдишването на патогени с до 55 пъти, в сравнение с конвенционалните дизайни, и може лесно и икономично да бъде инкорпорирана в настоящите самолети. Реймънд Уанг получи наградата Gordon E. Moore Award на стойност US$75,000, наречена в чест на съоснователя на Intel и учен Гордън Муур.

 

Никол Тицеа, на 16 години, от Канада, получи една от двете награди Intel Foundation Young Scientist Awards на стойност US$50,000 за разработването на евтино и лесно за употреба устройство за тестове, за борба с високата степен на недиагностицирана HIV инфекция сред общностите с ниски доходи. Нейното устройство, което не използва електричество, предоставя резултати в рамките на час и изработката му трябва да струва под US$5. Никол Тицеа вече е основала своя компания, която наскоро е получила US$100,000 грант, за да продължи да развива своята технология.

 

Карън Джерат, на 18 години, от Френдсууд, Тексас, САЩ, получи другата Intel Foundation Young Scientist Award на стойност US$50,000 за усъвършенстване и тестване на ново устройство, което трябва да позволи на подводните нефтени кладенци да бъдат бързо и безопасно възстановявани след разливане. Карън Джерат разработи по-добра обвивка на съдържанието, която отделя природния газ, нефта и океанската вода; събира различни дълбочини на водата, размери на тръбите и състав на течностите; и може да предотврати формирането на потенциално задръстване на метанов хидрат.

 

„Intel вярва, че младите хора са ключово важни за бъдещето на иновациите и че за да се борим с глобалните предизвикателства на утрешния ден, ние се нуждаем от ученици с всякакъв бекграунд да се занимават с науки, технологии, инженерство и математика,“ каза Уенди Хокинс, изпълнителен директор на Intel Foundation. „Ние се надяваме, че тези победители ще вдъхновят и други млади хора да преследват своите интереси към тези области и ще прилагат своето любопитство, креативност и изобретателност за общото благо.“

 

Тази година в Intel International Science and Engineering Fair участваха приблизително 1,700 млади учени, избрани от 422 афилиирани конкурса в повече от 75 страни по света. В допълнение към топ победителите, близо 600 финалисти получиха награди за своите новаторски изследвания, включително 20 „Best of Category“ победители, всеки от които получи приз от US$5,000. Intel Foundation присъжда също и US$1,000 грант на училището на всеки от тези победители и на афилиирания конкурс, който представляват.

 

Society for Science & the Public, членска организация с нестопанска цел се е отдала на обществения ангажимент към науката и научното образование, притежава и администрира конкурса от създаването му през 1950 като National Science Fair.

 

Intel International Science and Engineering Fair отличава най-обещаващите в света ученици – учени, изобретатели и инженери. Финалистите са избирани всяка година от стотици афилиирани конкурси. Техните проекти се оценяват по време на финалите от повече от 1200 съдии от почти всички научни дисциплини, като всеки от журито е с докторска степен, или нейният еквивалент на 6 години професионален опит в някоя от научните дисциплини.

 

Пълен списък на финалистите е на разположение в програмата на събитието. Intel International Science and Engineering Fair 2015 се финансира съвместно от Intel и Intel Foundation, с допълнителни награди и подкрепа от десетки други корпоративни, академични, правителствени и научни организации. Тази година близо US$4 милиона бяха раздадени под формата на награди.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за