Четирите най-големи оператора в Европа обсъждат идеята за общоевропейска мрежа

0
13

Директорите на Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia и Telefonica са били на частна среща заедно с европейския комисар Хоакин Алмуня. Заедно те са обсъдили идеята за създаването на общоевропейска мобилна мрежа.

Участниците в дискусията са си тръгнали с ясните намеренията да проучат идеята най-вече заради притесненията им от разделения европейски пазар. Телекомите, които доминират пазара на стария континент, чрез различни мобилни оператори, са изправени пред финансови трудности и конкуренция от различни технологични групи.

Създаването на такава мрежа най-вероятно ще стане чрез холдинг компания, която ще обедини мрежовата инфраструктура на всяка страна и ще позволи използването на общите ресурси. Възраженията за такъв холдинг най-вероятно няма да дойдат от Европейската комисия, а от регулаторите на 27-те членки на ЕС.

Тази идея цели да направи Европейския пазар подобен на САЩ и Китай, където не повече от 3-4 големи оператора предоставят мобилни услуги на милиарди клиенти. По този начин цените за разговори в Европа биха станали еднакви навсякъде.

Въпреки добрите намерения създаването на такъв холдинг ще се сблъска не само с финансови, но и с технологични проблеми, най-вече заради разликата в различните технологии, които са използвани в изграждането на мрежите. Да не забравяме и факта, че всяка страна-членка има собствени правила относно мобилните оператори.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари