fbpx
29 C
София

Четири европейски страни до 2030 година съвместно ще увеличат мощността на своите вятърни електроцентрали до 65 GW

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Белгия, Дания, Германия и Нидерландия сключиха договор за съвместно развитие на своите проекти за изграждане на вятърни електроцентрали. Новите паркове от вятърни  турбини ще бъдат изградени в Северно море, като тези европейски страни възнамеряват през следващите осем години да увеличат мощността на зелената вятърна енергия до 65 GW. В дългосрочна перспектива е предвидено към 2050 година тази мощност да нарасне до 150 GW.

В рамките на публикувана декларация тези четири страни на Северно море заявиха, че съвсем скоро ще станат Зелената електроцентрала на Европа. В проекта се казва още, че водата в Северно море е плитка, а ветровете там са силни и постоянни. Наоколо има редица големи промишлени центрове и тази инициатива се счита за идеалното решение за борба с глобалното затопляне и с недостига на изкопаеми ресурси.

Премиерът на Дания добави, че тези четири страни от Европейския съюз възнамеряват да увеличат електрическата енергия, генерирана от техните вятърни паркове, над четири пъти до 2030 година – от сегашните 16 GW на 65 GW. Тази мощност е достатъчна, за да могат зелена енергия да получават 230 милиона домакинства в цялата северна част на ЕС. Част от тази електроенергия ще се използва за производството на зелен водород. В крайна сметка новият проект ще намали зависимостта на ЕС от изкопаемите горива и ще ускори декарбонизацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини