fbpx
5.1 C
София

Четири новини за Tesla само за един час донесоха на Мъск $2,3 милиарда

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Идеалният тримесечен финансов отчет и смелият бизнес план за цялата 2020 година дадоха възможност на Tesla да продължи ралито. А Илън Мъск вече е съвсем близо до получаването на първото заплащане в рамите на своя колосален компенсационен пакет с обща сума $50 милиарда.

Автомобилната компанията на Илън Мъск Tesla публикува тримесечния си финансов отчет, който обхваща последните месеци на 2019 година. След неговото публикуване акциите на Tesla поскъпнаха с 13% наведнъж и сега една TSLA акция се търгува при пикова цена $650. По този начин генералният директор на Tesla Илън Мъск стана с $2,3 милиарда по-богат. Агенция Bloomberg допълва, че той притежава 20% от акциите на компанията.

Благодарение на покачването курса на акциите, пазарната капитализация на Tesla надхвърли $100 милиарда, което е повече от тази на Volkswagen. А това означава, че Мъск ще получи първия транш от своя колосален компенсационен паричен пакет с обща сума $50 милиарда. Според договора, сключен през 2018 година, Мъск работи безплатно и не получава каквито и да било възнаграждения, освен бъдещите траншове от компенсационния пакет с обща сума $50 милиарда. Първото условие от този договор е почти изпълнено – ако пазарната капитализация на Tesla се задържи няколко месеца над $100 милиарда, то на Илън Мъск ще бъде платен първия транш в размер на $346 милиона.

Tesla съобщи производствените си резултати в началото на годината. А сега финансовите  анализатори най-много се впечатлиха от паричния поток, който бе на ниво $1 милиард, въпреки че почти през цялата 2019 година Tesla строеше своята нова Гигафабрика в Шанхай и положи началото на изграждането на още един подобен гигантски завод в Берлин, Германия. Напълно е възможно Мъск и тази Gigafactory да построи със същите темпове.

В прогнозната част на финансовия отчет на Tesla се казва, че темповете на производство в китайската Gigafactory ще расте и и ще достигне до по 1000 седана Model 3 в седмица.

И още, до края на 2020 година Tesla планира да продаде 500 000 електромобила.

Вторият важен позитивен момент е че Tesla обяви изпреварващ старт на производството на компактния кросоувър Model Y, като неговите продажби трябва да започнат най-късно до месец март. Това е първия случай в историята на Tesla за по-бързо представяне на електромобил на пазара.

Освен това Tesla е увеличила пробега на AWD конфигурацията с два електрически двигателя. Пробегът е нараснал от 450 до 506 км и по този начин Model Y стана най-икономичния и енергийно ефективен електромобил. Показаната по-горе графика демонстрира пробега в километри с 1 киловатчас енергия според EPA цикъла. В САЩ тази конфигурация на електрическия автомобил се предлага при цена $51 хиляди. Да напомним, че през месец април миналата година електромобилите Tesla Model S и Model X бяха оборудвани с нови електродвигатели, които увеличиха пробега при един и същ капацитет на акумулаторния блок. Към днешен ден електромобилите на Tesla осигуряват най-голям пробег с едно зареждане.

Третият момент е, че тази година Tesla започва единичното производство на електрическите влекачи Semi. Засега няма информация колко поръчки за Semi са направени и колко влекача ще бъдат произведени.

Другото много важно изявление на Мъск бе съобщено от CNBC. Генералният директор на Tesla обяви, че автомобилната компания повече няма нужда от кредити. И още, едно от главните направление на работа става намаляване себестойността на акумулаторните батерии и организирането на изцяло собствено производство на батерии за електромобилите. Засега всички батерии и акумулаторни блокове за електромобилите на Tesla се осигуряват от японския партньор на Tesla – компанията Panasonic.

В отчета на аналитичната компания McKinsey се подчертава, че поевтиняването на акумулаторните батерии е основният двигател на ръста в продажбите на електромобили, Очевидно е, че Мъск иска да поеме тази дейност в свои ръце.

Въпреки че днес автомобилната компания Tesla привлича най-много внимание, 2020 година явно ще бъде наситена за неуморимия Мъск. Да си припомним, че до края на тази година трябва да започне работа първата секция на сателитната мрежа Starlink, която ще осигури бърза широколентова интернет връзка за територията на САЩ. Предстои извеждането в орбита на гигантския космически кораб Starship, който може да осигурява пилотирани полети до Луната и Марс. След няколко месеца трябва да започнат и пилотираните полети на космическия кораб Crew Dragon до Международната космическа станция. Tesla ще започне собствено производство на акумулаторни батерии с използването на съвсем нови технологии. Предстоят и първите експерименти с невроинтерфейса Neuralink върху хора.

Почти едновременно с тримесечния отчет Tesla публикува и годишния финансов отчет на компанията. В тези документи се вижда, че както за Q4, така и за годината компанията има рекорден доход, но на годишна база Tesla все още е на загуба.

Според финансовите резултати за цялата 2019 година Tesla има приход в размер на $24 578 милиарда, което е нов рекорд за автомобилната компания на Мъск. Чистата печалба от второто полугодие се оказа недостатъчна да покрие загубата от първите 6 месеца и загубата на Tesla за 2019 година е в размер на $862 милиона. От друга страна компанията приключи 2018 година с над 41 милиард загуба. Но сега перспективите пред Tesla са отлични – производството в САЩ и Китай е настроено и изчистено, предстои изграждането на нова Gigafactory в Германия и вече няма нужда от кредити.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини