Четири от всеки пет мобилни вируса създадени, за да атакуват Android

1
19
Android е най-използваната мобилна операционна система в света и това е безспорен факт. Факт е също обаче, че огромната й популярност се превежда на езика на кибер престъпниците като „златна мина“. Това, разбира се, не е нищо ново под слънцето. От доста време насам сме наясно, че по-голямата свобода, която имат разработчиците на приложения за Android спрямо тези на продукти за конкурентни платформи, води до по-голям риск от вируси и друг тип зловреден софтуер.

Когато намесим и цифри, нещата изглеждат още по-зле. Според проучване проведено от американските власти и публикувано от Public Intelligence, през 2012 година болшинството от мобилния зловреден софтуер е бил разработен специално с цел атака върху Android. В проучването се твърди, че 79% от всички вируси за смартфони миналата година са били такива за мобилната платформа на Google.

При останалите операционни системи ситуацията изглежда много по-добре. През 2012 година за iOS са били разработени 0,7% от всички вируси, за Windows Phone и BlackBerry – 0,3% и за Symbian – 19%.

По-големият брой потребители, използващи Android определено е предпоставка за по-честото атакуване на операционната система. Специалистите по сигурност обаче посочват, че огромна част от същите тези потребители използват по-стари версии на платформата. В това е и същината на проблема: по-старите версии са по-уязвими на зараза със зловреден софтуер – нещо, което конкурентите на Google знаят и много обичат да изтъкват.

 

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари