Чехия официално представи електрическия кросоувър Skoda ENYAQ iV

2
1345

Чешкият автомобилен производител Skoda проведе онлайн презентация на своя първи електрически кросоувър Skoda ENYAQ, по време на която разкри всички характеристики и дизайна на своя електромобил. Предлагат се модели с пет различни по мощност двигатели и три варианта на акумулаторни блокове с пробег до 500 км. Серийното производство на Skoda ENYAQ ще започне в края на тази година в основния завод на Skoda в Млада-Болеслав (Чехия).

Електрическият кросоувър Skoda ENYAQ iV се базира на модулната платформа VW MEB на компанията майка. Това ще бъде първият серийно произвеждан електромобил с тази платформа, който се произвежда извън Германия. Благодарение на електрическата платформа полезният обем на купето и на багажника са осезателно по-големи в сравнение с ДВГ автомобил със същите параметри. Интересно е, че коефициентът на аеродинамичното съпротивление е едва 0,27, което е много ниско за един SUV.

Базовата версия на Skoda ENYAQ iV предлага електродвигател на задната ос. По-скъпите версии имат и втори двигател на предната ос, с което се постига двойно предаване. Предлагат се общо 5 версии с различна мощност на двигателя и различен капацитет на акумулаторния блок. Най-мощният модел може да тегли ремарке с обща маса до 1200 кг.

Стартовата версия Skoda ENYAQ iV 50 има един електродвигател на задната ос с мощност 109 KW и акумулаторен блок с капацитет 55 KWh, от които за водача са достъпни 52 KWh. Пробегът е 340 километра по WLTP цикъла.

Следващият модел Skoda ENYAQ iV 60 е сходен и е оборудван с 62 KWh акумулаторен блок, от който са достъпни 58 KWh. Капацитетът е достатъчен за 390 км пробег.

Средната версия ENYAQ iV 80 също има един, но мощен електродвигател, също задвижващ задната ос. Мощността на двигателя е 150 KW, а акумулаторните батерии са с капацитет 82 KWh, осигуряващ пробег от 500 км по WLTP цикъла. Именно това е чешкият електромобил, който осигурява най-голям пробег.

Същият акумулаторен блок с капацитет 82 KWh се използва в старшите версии 80X и vRS с двойно предаване. Тези електромобили имат по два двигателя с обща мощност съответно 195 KWh и 225 KWh. Максималната им скорост е 180 км/ч, като ускорението до първите 100 км/ч става за 6,2 секунди. Приблизителният пробег е 460 км.

Зареждането на електрическия кросоувър Skoda ENYAQ iV може да стане по три начина. От битовата електрическа мрежа, откъдето консумира 2,3 KW; от домашна инсталация в гаража, която може да даде 11 KW (времето на пълно зареждане е от 6 до 8 часа) и от бързите зарядни станции с мощност 125 KW, при които зареждането от 10 до 80% става за около 40 минути.

Не можем да кажем доколко ще са конкурентни тези електромобили, понеже тяхната цена не бе обявена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари