fbpx
7.8 C
София

Чешка интернет компания иска обезщетение от Google в размер на над 3,4 млн. евро

Най-четени

Голямата чешка компания за доставка на онлайн платформи и услуги Seznam.cz изпрати писмо до най-голямата търсачка в света – Google, в което иска от компанията да заплати над 9 милиарда чешки крони обезщетение за пропуснати ползи и косвени вреди, за които твърди, че са резултат от монополното поведение на Google върху интернет търсенето и онлайн рекламата.

Компанията казва, че поради доминиращата позиция на Google на пазара на лицензираните операционни системи, използвани в повечето интелигентни мобилни устройства и приложения, използващи операционната система Android, нейните услуги имат несправедливо за конкуренцията предимство.

„След решение на Европейската комисия от 2018 г., което потвърждава, че Google е нарушила законодателството за равна и свободна конкуренция на Европейския съюз, сега ние търсим обезщетение за всички пропуснати ползи и нереализирани печалби, както и начини за промяна на ситуацията и имаме желание да разширим обхвата на нашите приложения и услуги за мобилни устройства с Android“, обясни Павел Зима, заместник – председател на Съвета на директорите на компанията, който добавя, че точната сума от 9,072 млрд. чешки крони, която компанията иска да получи като обезщетение, е изчислена от външноикономически експерти за периода между 2011 – 2018 г.

В отговор директорът по комуникациите на Google Alžběta Houzarová заяви в изявление: „Android дава на хората безпрецедентен избор кои приложения да инсталират на своите устройства, кои да използват и кои да задават по подразбиране. Тази операционна система също така позволява на милиони разработчици на приложения по целия свят да изграждат успешен бизнес. “

Чешката компания обаче смята, че през последните години са имали непреодолими препятствия, явяващи се в господската позиция на Google и злоупотребата на компанията ѝ с това пазарно положение. По този начин, от Seznam смятат още, че не са успели да постигнат ключови бизнес сътрудничества с глобални производители на устройства, тъй като не са имали равен конкурентен старт.

„Незаконно е да се поставя условието за достъп до магазина за приложения на Google Play да е необходима регистрация в Google и използване на услугите на Google на мобилните устройства. Също така Google принуждава производителите на устройства да инсталират предварително нейните приложения, което възпрепятства разпространението и развитието на конкурентни мобилни услуги и операционни системи.“, казват от Seznam.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини