ББД

Чикаго се очаква да стане най-големият град в САЩ, в който ще бъде реализиран експеримент с ББД. Кметът и градският съвет обмислят въвеждането на заплащане по $500 месечно на бедните семейства. Парите ще се изплаща без каквито и да било условия.

Законопроектът за заплащането на ББД бе въведен от члена на градския съвет на Чикаго Амея Павар. Според него, много семейства в града нямат достатъчно спестявания, в случай че загубят работата си в условията на все по-голяма роботизация на работните места.

Това означава, че при одобряване, чикагският ББД ще бъде класически вариант на безусловното заплащане на определени суми.

Предвижда се в Чикаго Безусловен Базов Доход да започнат да получават 1000 особено нуждаещи се семейства. Ще се извършва мониторинг на финансовото състояние на тези хора и каква работа ще започнат да търсят и намират.

В САЩ и сега се изплаща Безусловен Базов Доход. Той се дава в Аляска, където абсолютно всеки жител получава $2000 годишно. Но ситуацията в този щат е много специална. Всъщност, това е аналог на ББД, който се финансира от свръхдоходите от добива на нефт.

Най-мащабният към днешен ден експеримент с изплащането на Безусловен Базов доход бе осъществен във Финландия, където 2000 безработни получаваха по 560 евро на месец. Но експериментът бе счетен за неудачен. Властите решиха, че тези пари е по-добре да се дават за други социални програми. Като основна причина за спиране на ББД бе посочена опасността от наплив на мигранти.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Деба марксизма дебаquakeDan Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dan
Dan

по $500 месечно [на бедните семейства.] <- Това е условие.
също така това са джобни за сащ, не са достатъчни за живот

quake
quake

С 500 ако пазарувам много разумно и то в Уолмарт, мога да изкарам месеца с храна, т.е – няма да гладувам. Пробвано е в Great Boston Area – New Hampshire в началото на годината. Ама тук говорят за семейства цели и то в Чикаго…малко са определено. С 1500 може би, но 500 – не

Деба марксизма деба
Деба марксизма деба

Цялата идея е невъзможна кретения. Ако раздадеш на хората пари без нищо насреща, инфлацията ще ги изяде в средносрочен период и ще трябва да ги покачиш и така, докато не фалираш всичко, както фалира нещастното СССР. Това е пропаганда и храна за маргиналите, за неадекватините и за марксистите – печелен на електорат. Дори Ленин не си е позволил да тръгне към комунистическа дистрибуция!!!