Чикагският университет съобщи кои са най-добрите тъкани за домашно изготвяне на маски срещу COVID-19

5
1123

Според учените, най-добра защита срещу SARS-CoV-2 е комбинацията от памучни тъкани и коприна или шифон. Тази бариера от тъкани показва защита, близка до тази на респираторните маски тип N95.

Предизвикващият болестта COVID-19 нов коронавирус SARS-CoV-2 се предава най-вече чрез въздушно-капков път при кихане, кашляне или просто ако някой диша наблизо. Вирусните частици проникват през редица тъкани и не всички маски са еднакво ефективни в условията на сегашната пандемия.

Учените от Чикагския университет проучиха способността на обикновените тъкани да филтрират новия коронавирус. Изготвените в домашни условия маски от тези тъкани са много по-евтини от тези, които се продават в аптеките. Изследователите по експериментален път са тествали проникването на вирусни частици с размер от 10 нанометра до 6 микрометра и въздушен поток със сила колкото на кихащ човек. Направен е анализ на частиците преди и след филтъра.

Експериментите показаха, че един слой памучна тъкан плюс два слоя шифон филтрират от 80 до 99% от частиците в зависимост от техния размер.

Този резултат в съвсем близко до защитните свойства на маските тип N95, подчертаха учените.

Замяната на шифона с естествена коприна или мек вълнен плат дава аналогични резултати.

„Пълното сплитане на памучните тъкани служи като механична бариера за вирусните частици, докато шифонът и коприната се използват в качеството на електростатична бариера“ – поясниха изследователите от Чикагския университет.

Специалистите подчертаха, че в домашни условия могат да се направят много добри маски, но е изключително важно да има плътен контакт на маската с лицето.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари