Чистата печалба на Intel се срина със 17%

18
884

Както и другите производители, при които финансовата година съвпада с календарната, Intel представи своите финансови резултати за второто тримесечие. Този път те не са много добри.

През изминалите три месеца Intel има приход от $16,5 милиарда, което на годишна база означава спад с 3%. Останалите ключови финансови показатели са много по-ниски. Брутната печалба, която е признак за рентабилността на компанията, е намаляла от 61,4% на 59,8%. Оперативната печалба е в размер на $4,6 милиарда, което е с 12% по-малко от резултата за същия период на миналата година. Но най-голям е спадът на чистата печалба – цели 17% – от $5,0 на $4,2 милиарда.

Ако се вгледаме по-подробно, ще видим, че най-печеливш се е оказал отделът Client Computing Group (CCG), който произвежда платформи за персонални компютри и мобилни устройства. Той е реализирал доход от $8,8 милиарда при ръст 1%.

В прогнозната част на финансовия отчет виждаме, че през третото тримесечие на годината Intel планира да получи доход от $18 милиарда, а за цялата година доходът трябва да достигне $69,5 милиарда.

Очевидно е, че проблемите с усвояването на 10 нанометровия технологичен процес започват да се отразяват на финансовото състояние на Intel. Аналитиците на AnandTech показаха графика на това, с какви темпове Intel преминава към нови технологични процеси, съпоставена с динамиката на основните финансови показатели използвани са данните от 2001 година до днес.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Петърчо
Петърчо

само така

Arebe
Arebe

Само 10 нм процес да им беше проблема…. Да не споменаваме несъвместимостта на всеки следващ процесор с дънна платка едва на 1-2 години, а дупките по сигурността…., цените и тн….

Kamchat
Kamchat

„Caмo 10 нм пpoцec дa им бeшe пpoблeмa…. Дa нe cпoмeнaвaмe нecъвмecтимocттa нa вceĸи cлeдвaщ пpoцecop c дъннa плaтĸa eдвa нa 1-2 гoдини, a дyпĸитe пo cигypнocттa…., цeнитe и тн….“ – ми да, това им е основно. За останалото клиентите имат проблем, а не Интел. Интел няма проблем с дупките, а също и със съвместимостта. Това са проблеми на клиентите. За интел дори е нещо много добро да си захвърлиш стария процесор и да си купиш по-нов, с неоткрити уязвимости. После догодина пак така. И следващата година.. Наедно с дънни платки, че да е стабилен монополът. Много си е добре… Виж още »

the professor
the professor

това се прави нарочно – като купуваш нов процесор, да си купиш и новия-стар чипсет (в който са променили номера и просто сложили нов сокет, а процесора запоили на подложка за „новия“ сокет)… затова сега интел газ пикаят… вече всички знаят какви измекяри са. хак да им е…

assa
assa

Като се има предвид, че най-рано през 2021-2022 ще пуснат нещо ново трябва да се радват на сегашните си резултати, защото след 2 години положението им ще бъде в пъти по-зле.

Бахти
Бахти

Още трябва да им падне печалбата за да сложат нормални цени на процесорите си.

Коментар
Коментар

лично мен цените на минтел не ме интересуват. Дори да ги смъкнат на 1/2-а пак не бих си купил от такива арогантни к-та. Колко валидна е приказката – от високо се пада най-лошо.

Бахти
Бахти

Изречение се започва с главна буква… Така де, когато си неграмотен не ти пука за нищо.
Рязъните 1, 2 и 3 ВСЕ още не работят коректно в Win7 (който използват умните хора) и това не е по вина на M$.
Неграмотниците като теб им все едно така или иначе, стига да е последната цифричка.

AxOx
AxOx

„През изминалите три месеца Intel има приход от $16,5 милиарда“ – абе хора това малко пари ли са?!?!? Приход, което значи, че чисто са си го сложили в джобовете!!!!
Днес хората да си сложат 16 милиарда в джоба за нищо го нямат вече… ега ти и тъпите статии и промитите мозъци от тези дето пишат статиите.
Нищо не се е сринало… гушат се като невидяли… защото правете разлика между чиста печалба като тук споменатата и просто приходи които се използват в обръщение.. тук няма обръщение.. просто нагушване но козирката !!!!

Ohah
Ohah

Нещо се бъркаш, чистата печалба е спаднала от $5,0 на $4,2 милиарда, тя не е 16 млрд, които те са си сложили в джобовете. За да сформира чистата печалба, се вземат предвид много други активи и пасиви, а не само приходите в обрАщение.

111
111

Приход не е печалба. Прави разлика. Приход значи получени пари. После вадиш разходите – материали, наеми, патенти, заплати + още 1000 неща и ако остатъка е положителен си на печалба.

evil resident
evil resident

Intel са голям влак, който се движи по инерция, благодарение на набрана прилична скорост през изминалите години. Намаляването на печалбата е индикация за забавяне, а разпродаването на активи – за грешно избрана посока. Проблемът им е, че се задава баир, а локомотивът е повреден.

Срам за България
Срам за България

Пак статии за на хората джобовете, браво господине, все така да се интересувате.

Иво
Иво

Както е тръгнало печалбата ще им пада всеки път, което значи че по натам ще има още много такива статии.

_nib_
_nib_

Гледам…..Много амд лумпени.

Oracle
Oracle

Ако четяхте нещо различно, освен преписаните статии тук, щяхте да знаете, че Интел, съвместно с други компании, отдавна инвестира в иновативни технологии, които в средносрочен план, ще обърнат нещата пак в тяхната градина 😉 Но … понеже не искате или не можете четете, просто си пишете тук някакви неща и се радвате, че АМД били направили нещо кой знае какво … Е … никой ли не се досети, че Интел не са глупаци и няма как просто така да отстъпят пазарен дял на АМД, освен ако нямат някаква много основателна причина? Да не говорим, че от тук пишещите, май ни… Виж още »

Радо
Радо

Oracle ей сега ще дойде оня откачалник дето явно има акции в АМД и постоянно ги хвали и ще започне да ти обяснява как имал 16 ядрен АМД и хванал господ за шлифера! 🙂

111
111

Да, обаче с постоянните издънки от последните години за масовите проблеми в процесорите, които ако се направят да работят както трябва пада производителността сериозно, открития проблем сега и в ССД дисковете, провала за 5г разработките им + още някои проблеми, водят до намаляване доверието в компанията, намалява търсенето на продукти – сериозните фирми би трябвало да предпочитат сигурни и бързи процесори пред бързи, което логично води до спад в търсенето на продукти.