Човекът открил опасна уязвимост в инсулиновите помпи на Medtronic и шефовете на компанията ще работят заедно

0
177

Когато Джей Радклийф насочи вниманието към себе си, с изявлението, че някои инсулинови помпи могат да бъдат хаквани, той едва ли е очаквал, че почти година по-късно ще се срещне с представители на компанията създаващи уязвимите продукти.

Точно толкова обаче (година) отнема на Радклийф и Medtronic, един от най-големите производители на медицинско оборудване да се срещнат.

Днес се е състояла и въпросната среща между Радклийф и Майкъл МакНийл – завеждащият отдела по сигурността към Medtronic. Тя се е провела по време на конференцията по компютърна сигурност Amphion Forum във Вашингтон,.

За Радклийф, това е нещо повече от признание за неговото откритие – това е знак, според него, че медицинската индустрия и хакерите* може би ще си стиснат ръцете.

„Това е много голяма промяна“,заявява Радклийф – диабетик и специалист по компютърна сигурност от Айдахо. „Ако ме бяхте попитали преди десет месеца вярвам ли, че ще бъда заедно с тях на конференция по компютърна сигурност, че ще си стискаме ръцете и ще работим заедно по медицинско устройство, сигурно щях да се изсмея.“

Базираната в Минеаполис, Минесота компания доскоро отказваше да разгледа подробно откритията на компютърният специалист. От Medtronic наеха консултанти по сигурността със задачата да разгледат продуктите им, след разкритията на Радклийф, но не споменаха нищо за това какви са резултатите от проверката.

Да си обект на атаки не е нещо с което производителите на медицинско оборудване и консумативи се сблъскват често, но при днешното състояние на техниката, когато тези устройства разполагат с безжична връзка, вниманието върху тях расте.

Радклийф заяви, че ще се постарае да даде най-доброто от себе си в работата с Medtronic. „На една корпорация и коства наистина много, за да каже: „Може би сме сгрешили“, завършва Радклийф, проявявайки благородство въпреки неотзивчивостта на компанията и пренебрежителното и отношение, до момента в който са разбрали, че няма да успеят без помощта му.

_______________________________________________
* думата не е натоварена с негативно значение единствено, както много хора мислят днес. Всъщност доста дълго време „хакер“ се използва за човек, който разбира много от компютри и му е хоби да се занимава с това.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари