Човечеството изчерпи всички възобновяеми ресурси на планетата за тази година

36
3106

Денят на изтощаването на Земята е печален празник. Това е денят, след който планетата повече не може да компенсира консумацията на ресурси. Този ден постепенно се премести от 29 декември 1970 година към края на юли. Експертите уверяват, че именно сега са започнали да се появяват реални технологични решения за връщане на тази дата към началото на зимата, за да се спаси и запази Земята за бъдещите поколения.

Организацията Global Footprint Network извършва мониторинг на влиянието на човечеството върху екологията. Всяка година алгоритмите на Global Footprint Network пресмятат изчерпването на земните ресурси и посочват деня, когато хората са използвали повече храна, вода, гори и въглеводороди, отколкото планетата може да компенсира за една година. За 2019 година денят настъпи днес, 29 юли. Аналитиците на Fast Company считат, че това не е чак толкова лошо, понеже миналата година това се случи на същата дата.

Денят на изтощаването на Земята (Earth Overshoot Day) се празнува от 1970 година, когато той се падна на 29 декември. Преди двадесет години – през 1999 година този ден бе вече на 29 септември. Това предизвика загриженост, понеже за дълготрайна стабилност, ресурсите трябва да стигнат за една година. Но оттогава датата започна да се приближава все по-близо до лятото.

Основателят на GFN Матис Вакернагел подчерта, че човечеството вече разполага с необходимите технологии, за да пречупи тази тенденция без да се нанесе вреда на стандарта на живот.

Алгоритмите за пресмятането на „Деня на изтощението“ показват, че най-голямо влияние върху екологичния дефицит има намаляването консумацията на изкопаеми горива. Пресмятанията показват, че намаляването на изхвърлянето на въглероден диоксид наполовина ще премести тази дата с три месеца по-близо до зимата.

И още, ако 100% от сградите и промишлената инфраструктура използваха съвременни решения с възобновяеми източници на енергия и по-ниска консумация, Денят на изтощението би се върнал с 21 дена назад.

Същото влияние може да окаже всеки от нас, ако промени някои свои навици.

Персоналният транспорт е причина за 17% от изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата. Ако всеки от нас би предпочел да използва велосипед, то Земята би получила 11,5 дни до настъпването на Деня на изтощението.

Тази година бе обърнато внимание на друг малко странен аспект – намаляването броя на хората. Вакернагел е защитник на равни права на жените и мъжете, както и на повишаването на нивото на образованието. Разнообразните статистики ясно показват, че в обществата, в които жените имат равен достъп до образованието и професионалния растеж, раждаемостта е по-ниска.

Наскоро швейцарски учени заявиха, че глобалното затопляне ще окаже влияние на облика на градовете. Според техните пресмятания, към 2050 година столиците условно ще се преместят с 1000 километра на юг. Климатът в Лондон ще стане като в Мадрид, а в Москва – като в София. На кой град ще започне да прилича София не се посочва.

36
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
26 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

Станислав
Станислав

„На кой град ще започне да прилича София не се посочва.“ – ами според Google Maps страните Иран, Ирак, Алжир, Либия, Египет и по нататък Виетнам и Камбоджа са на приблизително 1000км южно от нашата географска ширина. Понеже София, не е крайбрежен град отпадат подобните, та остава София да заприлича на днешен Арбил (Ирак).

Dave
Dave

Глобалното затопляне ще унищожи много държави, но на платените тролове не им пука защото сега взимат 20 долара и отиват да пият алкохол и са ОК!

А глобалното захуйване какво ще направи? :)
А глобалното захуйване какво ще направи? :)

Такова животно като „глобално затопляне“ няма! Всички измишльотини по темата са начин да се прибират парите на обикновените хора, за да остават бедни и да продължават да работят до гроб за господарите си. Прочетете „Състояние на страх“ на Майкъл Крайтън и ще ви се изяснят много неща за тази манипулация на общественото съзнание.

А глобалното захуйване какво ще направи? :)
А глобалното захуйване какво ще направи? :)

Такова животно като

А глобалното захyйване какво ще направи? :)
А глобалното захyйване какво ще направи? :)

Такова животно като „глобално затопляне“ няма! Всички измишльотини по темата са начин да се прибират парите на обикновените хора, за да остават бедни и да продължават да работят до гроб за господарите си. Прочетете „Състояние на страх“ на Майкъл Крайтън и ще ви се изяснят много неща за тази манипулация на общественото съзнание.

Мирослав
Мирослав

Ако човек види от актуална сателитна снимка Северният ледовид океан ще разбере, че той буквално се е самалил почти с една трета и то най-много откъм страната на Русия до Мурманск. Жалко но факт.

____
Апропо, гасенето горите, които горят в Сибир, нямало да бъде икономически оправдано и за това ги оставят да горят. Неоправдано е защото руснаците виждат в тях, не вторият бял дроб на планетата, а дървен материал.

Калин
Калин

Никой не те спира да платиш на руснаците от джоба си за белите ти дробове.

Мирослав
Мирослав

На теб не ти трябва кислород, ти си на етер.

Калин
Калин

Ти колко си платил от джоба си, за да спасиш света, че търсиш сметка на другите?

Мирослав
Мирослав

@Калине, вземи си оправи опорките.
Не е необходимо човек да плаща за да поддържа природата. Като пуша не си хвърлям фасовете през терасата (както прави комшийката), а си ги събирам в друга цигарена кутия.
Аз не търся на никого сметка. Констатирам само Констатирам.

Ебачев
Ебачев

Как да плати нали първо трябва той самия да получи превод от ‘Козяк’

Мангалата
Мангалата

Мирко, казаха ли ти го! И ти си на принципа, „дайте да дадем“. Горите в Сибир са недостъпни, но ти мойе се пишеш доброволец. Вземай медната пръскачка и бягай да гасиш, сигурен съм че руснаците няма да откажат твоята помощ.

Мирослав
Мирослав

Виждам сте се наредили на абмразурата една сурия. Наредили сте се като гладни коне, на празна ясла.
Матросов:“Я с вами! „.

Капитализъм
Капитализъм

Климатични промени има, но теорията за глобално затопляне се промени на „климатични промени“. Въпросът е – до колко дейността на човека влия над това, защото има магнитни действия, които влияят, както и циклична дейност на Слънцето. Много хора не се замислят, но идеите за ограничения на влиянията са предимно насочени срещу Западния бял свят – раждайте по малко деца, яжте по-малко месо, вместо това – яжте соя, деиндустриализирайте се – изнесете си производствата в Китай и т.н. Най-големите световни замърсители са Китай и Индия. На тях никой не им прави проблем, нещо повече – последният договор, който Тръмп правилно отказа… Виж още »

Ебачев
Ебачев

Коя теория за Глобално затопляне? Оная която я прокара оня чифут от ДюПонт ли? За да могат да си продават „специалния“ „екологичен“ фреон който нямало да разрушава озоновия слой??? Съвсем „случайно“ открит точно преди това откритие??

Или онзи според която трябваше сега да е 50 градуса по целзий на нашата географска ширина??

безпристрастен
безпристрастен

Западът (развитите страни) трябва да се ограничи, а Изтокът (развиващите се страни) трябва да получи привилегии и това не е скрито, а е официално обяснено в тези договори. Обяснено е, че Западът трябва да се ограничи, защото след западната индустриална революция Западът е основният причинител на съсипването на планетата и не е честно той да е извършил своята индустриална революция и да се е развил, а развиващите се страни да нямат право да я извършат и да не се развият. В момента, Западът, като потребител, също продължава да е основният вредител, защото ползва над 80% от благата на цялата планета… Виж още »

Ебачев
Ебачев

Изтока-Запада, всички сме в КЕНЕФА наречен Земя заедно!

Ебачев
Ебачев

след аварията в Чернобил цяла Европа без само някои крайно западни страни бяха облъчени почти еднакво. Вятъра като разнесе облака. Имаше хора в България с тумори и смъртни случаи. Само ликвидаторите са били по облъчени и то по обяснени причини.
Каквото и да става всички ще ядем хурката!

Капитализъм
Капитализъм

comment image?w=1024&h=576&crop=1

Правилата трябва да важат за всички!

Капитализъм
Капитализъм

„B мoмeнтa, Зaпaдът, ĸaтo пoтpeбитeл, cъщo пpoдължaвa дa e ocнoвният вpeдитeл, зaщoтo пoлзвa нaд 80% oт блaгaтa нa цялaтa плaнeтa (pecypcи, пpoдyĸти, ycлyги)“ „Децата ти не са заинтересовани Западът да убива планетата (да изконсумира ресурсите й), защото няма да има къде да живеят.“ И двете твърдения са напълно грешни. Мнозинството от замърсяване на природата е от Изтока, включително демографски. Понятието „див капитализъм“ е социалистическо, няма такъв научен термин. Говориш пропаганда. Не, аз не искам едни или други да имат привилегии, аз искам всеки свободно сам да избира, а не да се стимулира или ограничава изкуствено. Нека всички сме РАВНИ пред… Виж още »

Демокрация
Демокрация

Аз пък не искам всички да са равни,защото има много мързеливци и необразовани негодяи дето искат и искат без да работят и само пищът в интернет по цял ден.Подръжници на екологията,а в дейвствителност само думи без действия и като спечели от лотарията си купи стар дизел….

Мангалата
Мангалата

Незнам брат. Погледни статистиките за населението на европейските държави. От 1960-та(тогава когато е било 29 декември) не са мръднали, някой дори намаляват. В същото време горепосочените източни страни, са нарастнали в населението в ПЪТИ. В мюсулманските по 5 ПЪТИ или 500% прираст. Но това е сигурно щото им е много тежък живота, много са неразвити, много им е гадно. Не приятелю, просто белия човек им създаде лекарствата, даде им технологията на достъпна енергия (петрола), и сега дружно ще им гледаме сеира докато унищожават планетата.

???
???

Пише се “не знам”, частицата “не” винаги е отделно глагола.

Мангалата
Мангалата

Казвам баба тенкю.

???
???

Фактът, че трима са несъгласни с тезата, че „не“ се пише отделно от глаголите показва само до какво ниско ниво е стигнало нашето образование.

Technical
Technical

Кое човечество? Европа и Северна Америка ли? Не е вярно. Индия, Китай и Африка заедно са около 4 милиарда души и продължават да се увеличават на брой, а благотворителните организации продължават да ги хранят. Явно оръжията и войните в Африка не са достатъчни. От африканските и индийските мизерници няма никаква полза. Само плюскат и се множат. Китайците поне се контролират до някаква степен.

???
???

Китай премахна ограниченията за брой деца!

???
???

Който е ударил минуса да го провери в официалните медии на Китай, преди да бъде „несъгласен“.

Technical
Technical

Много са изследванията за човешката еволюция, но според главната бялата раса се е появила последна и в Европа. Това би обяснило защо азиатците (втората появила се раса) трудно могат да направят цивилизовани държави, а черните (най-старата раса в Африка) от хилядолетия живеят в кал и мизерия и така ще е след хилядолетия. Това не е просто манталитет, това е ДНК. Азиатците в Китай, Япония и Южна Корея имат акъл да се сетят да не правят по 8 деца, ама примитивите в Африка изобщо нямат толкова акъл. Инстинктите им ги управляват като животните. Консумацията на ресурси извън контрол е тясно свързана… Виж още »

Technical
Technical

Никога не гася лампите по време на Часа на Земята. Всичко в къщата ми е енергоспестяващо и не се чувствам виновен, че африканците, индийците и тем подобни отрепки правят по 10 деца въпреки опитите на разни организации да ги дресират. Не консумирам много ресурси.

Technical
Technical

Преди време имаше проект за построяване на слънчеви електроцентрали в Сахара(DESERTEC), които щяха да захранват не само Африка и Европа, но и целия свят няколко пъти, но нискочелите негри разрушават такива постройки от скука или от безкрайна омраза към белите човеци и проектът не се осъществи.

Палустиниец
Палустиниец

А някои хора си фантазират, че ще живеем на други планети
Няма ресурси и технологии за такива начинания…

Мангалата
Мангалата

Да, и аз му се удивлявам на Мъск, уж умен човек а такива глупости дрънка. Вместо да пазим единствената планета която имаме, ще тръгваме да съживяваме Марс, дето е умрял от милиарди години. В една чаена лъжичка Земна пръст има повече живот от колкото на Марс. Абе болна история.

Капитализъм
Капитализъм

Бъдещето на човечеството е КОЛОНИЗИРАНЕ на космоса, ние няма да „ходим да живеем“, г-н човек със статично мислене. Нарастването на населението предопределя експанзия. Така както нашите предци преминаха Атлантика и колонизираха Северна и Южна Америка, така както колонизираха Африка и я облагородиха, така и ще трябва да направим с небето. Даже може да ви пратим половината малоумници на една друга планета и да я прекръстим от Марс на МарКс и да си приложите идиотските тези там и да видим дали ще проработят.

д-р Събева
д-р Събева

Тук не става въпрос за идеологии. Стига с тази политика комунизъм и капитализъм.
Тук става въпрос за физични и биологични възможности, също и въпрос на ресурси.
Как може да се сравнява колонизирането на Северна Америка с колонизирането на нова планета ?
Така може да пише само лаик и/или политически идеолог.
Това че нарастването на човечеството предопределя експанзия не означава, че те е възможна и ще е случи на други планети.
Погледнете на нещата поне малко и от научна гледна точка.