Човечеството изчерпи всички възобновяеми ресурси на планетата за тази година

36
3323

Денят на изтощаването на Земята е печален празник. Това е денят, след който планетата повече не може да компенсира консумацията на ресурси. Този ден постепенно се премести от 29 декември 1970 година към края на юли. Експертите уверяват, че именно сега са започнали да се появяват реални технологични решения за връщане на тази дата към началото на зимата, за да се спаси и запази Земята за бъдещите поколения.

Организацията Global Footprint Network извършва мониторинг на влиянието на човечеството върху екологията. Всяка година алгоритмите на Global Footprint Network пресмятат изчерпването на земните ресурси и посочват деня, когато хората са използвали повече храна, вода, гори и въглеводороди, отколкото планетата може да компенсира за една година. За 2019 година денят настъпи днес, 29 юли. Аналитиците на Fast Company считат, че това не е чак толкова лошо, понеже миналата година това се случи на същата дата.

Денят на изтощаването на Земята (Earth Overshoot Day) се празнува от 1970 година, когато той се падна на 29 декември. Преди двадесет години – през 1999 година този ден бе вече на 29 септември. Това предизвика загриженост, понеже за дълготрайна стабилност, ресурсите трябва да стигнат за една година. Но оттогава датата започна да се приближава все по-близо до лятото.

Основателят на GFN Матис Вакернагел подчерта, че човечеството вече разполага с необходимите технологии, за да пречупи тази тенденция без да се нанесе вреда на стандарта на живот.

Алгоритмите за пресмятането на „Деня на изтощението“ показват, че най-голямо влияние върху екологичния дефицит има намаляването консумацията на изкопаеми горива. Пресмятанията показват, че намаляването на изхвърлянето на въглероден диоксид наполовина ще премести тази дата с три месеца по-близо до зимата.

И още, ако 100% от сградите и промишлената инфраструктура използваха съвременни решения с възобновяеми източници на енергия и по-ниска консумация, Денят на изтощението би се върнал с 21 дена назад.

Същото влияние може да окаже всеки от нас, ако промени някои свои навици.

Персоналният транспорт е причина за 17% от изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата. Ако всеки от нас би предпочел да използва велосипед, то Земята би получила 11,5 дни до настъпването на Деня на изтощението.

Тази година бе обърнато внимание на друг малко странен аспект – намаляването броя на хората. Вакернагел е защитник на равни права на жените и мъжете, както и на повишаването на нивото на образованието. Разнообразните статистики ясно показват, че в обществата, в които жените имат равен достъп до образованието и професионалния растеж, раждаемостта е по-ниска.

Наскоро швейцарски учени заявиха, че глобалното затопляне ще окаже влияние на облика на градовете. Според техните пресмятания, към 2050 година столиците условно ще се преместят с 1000 километра на юг. Климатът в Лондон ще стане като в Мадрид, а в Москва – като в София. На кой град ще започне да прилича София не се посочва.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
36 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари