Чрез синхронизирани действия мошеници само за 2,5 часа откраднаха $13 милиона от японските банкомати

0
6

Престъпниците са използвали фалшиви банкови карти, които са създадени с помощта на данните, изтекли от южноафриканска банка

 

Японските служби разследват инцидент по изтеглянето на 1,44 милиарда йени ($13 милиона) от банкоматите на 1400 денонощни магазина, разпръснати из цялата територия на страната. Местния уеб-сайт The Japan News съобщи, че е заподозряна международна групировка, в която участват над 100 души, на които са били необходими по-малко от три часа, за да изтеглят парите от банкоматите, поставени на територията на Токио и 16-те префектури на Япония.

В схемата са използвани фалшиви банкови карти, създадени по информацията, получена от изтичане на личните данни от голяма южноафриканска банка. Инцидентът е станал на 15-ти май тази година. Изтеглянето на парите е добре организирано и синхронизирано между участниците в групировката – те са успели да осъществят над 14 000 транзакции, по време на които са изтегляни по 100 000 йени – максималният дневен лимит от един банкомат.

Японските власти заедно с Интерпол възнамеряват да идентифицират престъпниците от записите на видеокамерите, поставени около банкоматите. Ще трябва да се изясни и по какъв начин подробните лични данни от кредитни карти на Южна Африка са попаднали в ръцете на престъпниците.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за