fbpx
0.8 C
София

Чуйте Wikipedia

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Един прекрасен проект, появил се в Мрежата ни позволява да чуем Wikipedia.

Да, няма грешка, да „чуем“ и то в реално време всяка една промяна, която се прави по интернет енциклопедията, визуализирана посредством различни по цвят и големина кръгове и озвучени посредством нежен камбанен звън (при добавяне на информация), опъване на струна (при премахване на данни) и повишаване на тоналността според големината на редакцията. Чуйте как звучи английската версия на Wikipedia, френската, немската или шведската или звука от постъпленията в Wikidata-та (общо 27 полета за избор) или ги подберете всички, за да се насладите на хармонията на една успокояваща ембиънт-симфония от данни. 

Listen to Wikipedia е един проект с отворен код на Стефан ЛаПорт (Stephen LaPorte) и Махмуд Хашеми (Mahmoud Hashemi), а помощта за осъществяване на проекта е реализирана чрез Wikimon, уеб-сокет, създаден специално за наблюдение на потока от данни идващ от Wikipedia, D3, JavaScript за управлението и визуализацията на данни и документи и Howler.js.

Идеята за Listen to Wikipedia (в прев. от англ. „Чуй „Уикипедия“) е взета от друг подобен проект – Listen to Bitcoin, който ни позволява да чуем „звука“ от транзакциите на биткоини в реално време.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини