Преди седем години Марк Шатълуърт, изпълнителен директор на Canonical и създател на най-популярната Линукс дистрибуция, Ubuntu, представи Unity, десктоп среда, която целеше революционизирането на свободната операционна система, предоставяйки унифицирана (или „конвергентна“) среда за десктоп, мобилни устройства и смарт уреди.

Unity не бе приета равнозначно от цялата Ubuntu общност в началото, но постепенно се превърна в стандарт и отличителна характеристика на системата. Отново през октомври, седем години по-късно, Canonical представи Ubuntu 17.10, първата версия на операционната система без Unity, която бе погребана безвъзвратно, като средата по подразбиране ще е Gnome. Решението не е било лесно за Шатълуърт, но той не съжалява и за момент, че се е захванал с амбициозния проект. Това разбираме лично от него в кратко интервю, което той дава за eWEEK.

Той споделя, че е вярвал искрено в идеята, но емоционално не би бил преминал през целия процес по прекратяването на проект като този, отново. Шатълуърт признава, че е сбъркал в някои от изчисленията си и наистина е мислел, че индустрията ще прегърне Unity. Това не се е случило, но той не изпитва, каквото и да е съжаление, че се е захванал с идеята. „Мнозина биха се оплаквали от наличните им възможности, но не биха се захванали с нещо друго. Иска се кураж и както се оказа доста пари да се захванеш и създадеш тези други възможности“, обяснява Шатъуърт. Явно е, че Unity е разсеяло вниманието на Canonical, чиито амбиции са наистина големи. Компанията има утвърдени позиции на сървърния пазар, в облака и в корпоративния сегмент, като следващата голяма стъпка за компанията е „Интернет на вещите“. С подобни амбиции е явно, че експериментите не са желани. А каква е следващата стъпка? Излизането на Canonical на борсата, което ще качи компанията на съвсем различно ниво. Решението за това не е било лесно, но както и самият Шатълуърт споделя, компанията се намира в изключително здравословно състояние и провеждането на IPO е естествен ход.

„Едно от нещата, с които се гордея най-много в последните години е, че Ubuntu вече е напълно способна да се самоуправлява. Може утре да ме блъсне автобус, но Ubuntu ще продължи живота си“, споделя Марк. „Това, което ще видите скоро е разделянето на всички онези неща, които правим с комерсиална цел, без Unity. И на даден етап след това, ще се заемем с привличането на инвестиции, което ще ни помогне за растежа и това ще ни помогне да се превърнем в публична компания в кратки срокове“, добавя Шатълуърт.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
КалинАнтон Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Антон
Антон

Съдейки по това: „Eднo oт нeщaтa, c ĸoитo ce гopдeя нaй-мнoгo в пocлeднитe гoдини e, чe Ubuntu вeчe e нaпълнo cпocoбнa дa ce caмoyпpaвлявa. Moжe yтpe дa мe блъcнe aвтoбyc, нo Ubuntu щe пpoдължи живoтa cи“, cпoдeля Mapĸ. „Toвa, ĸoeтo щe видитe cĸopo e paздeлянeтo нa вcичĸи oнeзи нeщa, ĸoитo пpaвим c ĸoмepcиaлнa цeл, бeз Unіtу.“ Явно някой е получавал доста сериозни заплахи и е намерил перфектното решение : )

Калин
Калин

Юнити е едно недоразумение, а ако целта е била да се прикоткат нормални Уин потребители, то Юнити способства за повече объркване, отколкото лесно и интуитивно ползване.