fbpx
-1.8 C
София

Шведски интернет доставчици смятат да блокират VoIP-трафика на клиентите си

Най-четени

Шведската радиостанция Sveriges Radio и местният вестник The Local съобщиха, че няколко шведски телекомуникационни оператори, включително най-големият местен играч Telia, възнамеряват да блокират VoIP-трафика на своите потребители. Те твърдят, че безплатните приложения за интернет телефония застрашават техния телекомуникационен бизнес, а освен това претоварват и мрежите им. Това, според операторите, се отнася с най-голяма сила за абонатите, използващи неограничени тарифни планове. Операторите възнамеряват да въведат отделни тарифни планове, в които срещу допълнително заплащане работата с VoIP-трафик ще може отново да бъде разрешавана.

Логиката на операторите е проста: VoIP представлява отделна телекомуникационна услуга, следователно тя трябва да се заплаща отделно от основния трафик. Логиката на противниците на проекта обаче също е проста: клиентът купува от доставчика на услугата канал и определено количество трафик, а това, как ще ги използва, той би трябвало да може да решава сам. „По тази логика ще дойде момент, в който, въпреки че сме заплатили за неограничен канал, ще трябва да плащаме отделно за VoIP, отделно за предаване на видео, за музикални услуги, за използване на електронна поща и така нататък. Доставчиците искат да забогатеят за наша сметка“, коментира един от читателите на сайта на The Local.

Шарлот Цугер, говорител на Telia, заяви, че техническа възможност за блокиране на VoIP-трафика, без това да засегне останалите услуги, съществува, но компанията все още не е взела окончателно решение относно възможността за нейната реализация. Според нея, основните противоречия между клиентите и доставчиците възникват в резултат на подхода към самата концепция: ако клиентите считат доставчика за „тръба, по която преминават техните данни към мрежата“, без да уточняват какви именно са тези данни, то компанията подхожда към въпроса от позицията на предоставянето на специфични услуги, а, по логиката на доставчика, VoIP не се вписва в понятието „стандартна интернет връзка“.

Очевидно е, че такова тълкувание е възникнало в резултат на икономически интереси – печалбата от мобилните подразделения на операторите намаляват или в най-добрия случай остават непроменени, докато показателите на VoIP-операторите отбелязват ръст.

От европейското управление BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications, Орган на европейските регулатори в областта на електронните съобщения) заявиха, че шведските провайдъри не са първите, които се опитват да реализират тази идея. Подобни дискусии преди са водени и в други европейски страни, в частност във Франция, Германия, Великобритания и Испания.

От друга страна, европейската правозащитна организация La Quadrature du Net отбелязва, че в момента Европа пари същата грешка, която бе сторена и от Съединените щати преди около година. Тогава в САЩ бе въведено понятието „мрежов неутралитет“, което декларираше правото на потребителите на „неутралност на трафика“, т.е. в рамките на своя тарифен план потребителят можеше да използва определения му лимит както му е угодно, а доставчикът нямаше право да блокира различните видове информация, ако те не противоречат на закона.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини