Швед може да влезе в затвора заради своя сайт за превод на субтитри за филми

3
100

Преди около 10 години в Швеция се появи сайтът Undertexter.se, създаден от ентусиасти, за превод на субтитри за филми. Никой не мислеше, че авторите на този уеб-сайт правят нещо лошо и не нарушават ничии авторски права. Но сега холивудските студия решиха друго и от 2013 година сайтът се разследва. Още преди три години полицията иззе сървърите на уеб-ресурса и арестува собственика на уеб-сайта Еуген Арчи (Eugen Archy). Сега обвинението настоява за затвор.

 

В продължение на 10 години сайтът Undertexter.se бе удобно място за превод и изтегляне на субтитри за различни филми и сериали.

Създателите на Undertexter.se въобще не са си и помисляли, че публикуването на техните субтитри може да се окаже престъпление, но притежателите на авторски права имат съвсем друга гледна точка и през 2013 година, под натиска на Холивуд, шведската полиция конфискува сървърите на уеб-сайта.

Към днешен ден, след цели три години, разследването продължава и срещу администратора на сайта е възбудено дело за разпространяване на нарушаващи авторските права субтитри.

Следствието работи върху 74 филма, за които гарантирано може да бъде заведено дело. Оказа се, че това са филми, които не могат да бъдат закупени на територията на Швеция. Следователно, създателят на тези титри е използвал пиратски копия. Проверява се възможността той да е работил в друга държава, където няма подобни ограничения, но това все още се изяснява.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "Швед може да влезе в затвора заради своя сайт за превод на субтитри за филми"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz