Швейцария качва в орбита чистач на космически боклуци

3
71

Земята е обградена от облак, съдържащ около половин милион парчета космически боклуци. Те варират от останки на ракетни резервоари с размерите на автобус до люспи от прегоряла боя. Парчетата обикалят около планетата със скорост, която се измерва в рамките на хиляди километри в час и всяко едно от тях може да нанесе фатални щети на работещите сателити, Международната космическа станция или другите космически кораби. За да се преборят с проблема швейцарски учени създадоха специална космическа чистачка, съобщи Space.com.

Машината е наречена CleanSpace One и вече е създаден работещ прототип, който е с размери 30 на 10 сантиметра. Първите тестове в космически условия ще бъдат проведени през 2015 година, когато с помощта на новата система ще бъде направен опит за свалянето на два мъртви швейцарски сателита.

Чистачът ще бъде изведен в орбита, където ще се приближи до нарочения за унищожаване боклук. С помощта на роботизирана ръка CleanSpace One ще се закачи за жертвата си и ще я тласне към Земята, където ще изгори заедно с нея под влиянието на атмосферното триене. Цялата процедура ще бъде изпълнена при движение със скорост от 28 хиляди километра в час.

Едно от големите предимства на CleanSpace One са малките размери, което понижава цената за създаването и изпращането му в орбита. Дали идеята е сполучлива ще разберем след няколко години, когато машината започне да чисти космоса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари