Швейцария проведе референдум, в който мнозинството гласува за отказ от атомната енергетика. За премахването на АЕЦ са съгласни 58% от гласувалите на референдума, проведен на 21 май тази година.

Швейцария за пръв път заговори за отказване от атомната енергия още през 2011 година, веднага след аварията в атомната електроцентрала във Фукушима, Япония. Оттогава тази тема непрекъснато занимава швейцарското общество. Така например, през месец ноември миналата година, отново с референдум бе разгледан въпроса за ограничение използването на АЕЦ до максимум 45 години. Тогава швейцарците гласуваха против тази идея.

Засега не се съобщава, кога точно ще бъдат изцяло и напълно затворени всички атомни централи на Швейцария. Първите стъпки са планирани за началото на 2018 година. Към днешен ден петте швейцарски атомни централи осигуряват около 30% от необходимата електроенергия на Швейцария. Този дял ще бъде компенсиран чрез възобновяеми източници на електрическа енергия: слънце, вятър и вода.

Противниците на тази идея считат, че отказът от атомна енергетика ще доведе до ръст в цената на електроенергията, а изграждането на слънчеви и вятърни електроцентрали ще развали „идиличните природни дадености“ на Швейцария.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DevNull
DevNull

Уха! Ще изпитат значи какво е режим на тока като нас през 90 -те. Хохохо 😀

sulaco
sulaco

по вероятно да минат на внос на ел. енергия

да му мислят
да му мислят

Те ако продължават в същия дух с референдумите и миграцията, след пет години може с референдум да утвърдят задължителното носене на бурки от жените и обрязване на мъжете 🙂