14.1 C
София

Швейцария тества изцяло електрически учебен самолет

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Перспективният изцяло електрически учебен самолет Bristell Energic, създаден от швейцарския стартъп H55 съвместно с чешката авиостроителна компания BRM Aero, извърши първия си полет. Електрическият самолет остана във въздуха 90 минути, а всички тестове преминаха успешно.

Счита се, че електрическите самолети са съществено по-опростени и тяхната експлоатация е значително по-лека в сравнение с традиционните летателни апарати. Не се налагат проверки на масла и други подобни. Използването на електрически самолети за начална подготовка на пилотите осезателно намалява цената на процеса на обучение и по този начин повече желаещи ще могат да бъдат обучени.

Новият учебен самолет, тестван в Швейцария, е изграден на базата на лекия двуместен самолет Bristell NG 5 с буталния авиационен двигател Rotax 912. В самолета са поставени акумулаторни батерии, нова система за управление и електромотор с витло с променлива стъпка.

Електросамолетът Bristell Energic с едно зареждане на батериите може да остане във въздуха за около 1,5 часа. Това е достатъчно, понеже един полетен урок обикновено продължава 1 час.

Дължината на електросамолета е 6,5 метра при размах на крилата 8,1 метра. Максималната полетна маса на Bristell Energic е 850 кг. Самолетът може да превозва полезен товар с тегло до 200 кг. Компанията H55 подчертава, че 1 час експлоатация на Bristell Energic струва $7. За сравнение, цената на 1 час полет на конвенционалния Bristell NG 5 струва около $85.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини