Швейцарските железници и Apple стигнаха до лицензионно споразумение

0
36

Apple официално стигна до лицензионно споразумение с швейцарските железници, чийто символ Ябълката присвои. Компанията ще продължи да използва дизайна на часовника на федералните железници за своя iPad, но не е ясно колко ще плаща за тази привилегия, тъй като двете страни решиха да запазят подробностите около сделката в тайна.

Изглежда, дизайнерите от Apple са харесали символа на железниците, швейцарският часовник с червен секундарник, който напомня на сигналния флаг на гарите, и са го копирали за дизайна на новия Clock app на iPad в iOS 6. Швейцарските железници обаче имат патент и пълни права над този дизайн, затова скоро след излизането на iOS 6 осведомиха за нарушението.

Говорител на железниците каза, че „Apple неоторизирано употребява“ Clock app в iOS и че преговарят с Apple за постигане на „правно и финансово“ решение на въпроса. По-късно железниците уточниха, че са „доста горди, че марка от величината на Apple използва дизайна на часовника“ и че няма задължително да искат пари за използването му от Ябълката. И все пак, имайки предвид, че швейцарската жп-институция задължава много компании по света, може би най-реномираната от които производителят на часовници Mondaine, да плащат лицензионни такси за употребата на техния дизайн, можем спокойно да предположим, че и Apple ще трябва да плаща известна сума.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за