Швейцарски електромобил само за 5 минути ще се зарежда до 80%

14
1914

Времето за зареждане е сериозно препятствие за разпространението на електромобилите. Швейцарската Piëch увери всички, че драстично е намалила времето на зареждане на акумулаторните батерии благодарение на нова технология за пакетирането на акумулаторния блок и нова технология за неговото охлаждане.

Новата акумулаторна технология ще бъде използвана в спортния електромобил Mark Zero. Специалистите на компанията споделиха, че всички елементи на акумулаторния блок са разположени по такъв начин, че няма риск от прегряване. В резултат от това, акумулаторните батерии на прототипа се зареждат до 80% за 4 минути и 40 секунди. Наскоро SEAT представи свой концептуален електромобил, който до същите 80% се зарежда за 45 минути.

Това не е единственото, с което производителят възнамерява да привлече клиентите. С едно зареждане на батериите се осигурява пробег от 500 км. Задвижването се осигурява от три електродвигателя с мощност по 150 KW. Единият е поставен на предната ос, а останалите два – на задната. С тяхна помощ ускоряването до 100 км/ч става за 3,2 секунди. Максималната скорост е 250 км/ч.

Но засега електромобилът на Piëch не може да бъде обявен като поредния конкурент на Model S, понеже няма серийно производство и няма поддръжка. Липсва и съответната инфраструктура. Piëch използва специалните зарядни станции на китайската Qingdao TGOOD, но колко от тези зарядни станции ще бъдат построени, засега няма информация.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
10 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тахтун
Тахтун

Ако акумулаторът е 80 кВтч, то 80% са 64 кВтч. За зареждане за 5 мин. необходимата мощност на станцията е 64х12:0,9 = 960 кВт! Почти един мегават. Тук 12 е каква част е 5 минути от часа, а 0,9 е кпд на системата. Надявам се кпд да е по-голямо защото при тези данни 100кВтч ще трябва да се разсеят като топлина. А иначе токът на зареждане също ще има сериозна стойност. Изобщо зарядните станции са предизвикателство, особено ако трябва едновременно да се зареждат няколко коли.

Лийон
Лийон

сметал сметал… ама защо ще разсейваш 100квтч топлина?

Радо
Радо

Ако знаехме какво напрежение излиза от инвертора можехме да изчислим с какъв ток ще се зарежда….Ако вземем батериите на Тесла (375 волта) за пример може да изчислим , че зарядния ток на 960кВт за 4 мин и 40 сек e 170 ампера. Това е невероятно голям ток и за целта зарядното не може да е с кабел а трябва да се ползват медни шини с доста голяма дебелина! Не ми се мисли за 5 мин как ще се стоплят 🙂

Бахти
Бахти

Най-вероятно използват суперкондензатори. Няма как нормална батерия да издържи на такъв „напън“, да не говорим, че ще ти трябва подстанция на 20 кВт за зарядната станция.

the professor
the professor

ако се ползва трифазен ток няма проблем, освен това правия ток тече през цялото сечение на проводника, а не само по поръхността, тоест и загряването ще е много по малко (при променливия ток има и допълнително за загряване от смяната на посоката…), по сериозно е положението ако има 10-20 ел колонки и всичките са заети… ще трябва отделен трафопост…

Бахти
Бахти

Я кажи какъф е проблема на трифазния за 5 мин. да пусне 200А ток? Освен дебелината на проводниците! Айде мислете малко от малко преди да пишете глупости!

Калин
Калин

Първите два коментара на тахтун и радо ми харесаха. Всички залитат по електрически коли ама никой не седне да се замисли дали електропреносната мрежа ще издържи натоварването. Ще почне да става дискотека като по татово време. И ако живееш в апартамен ще си пуснеш разклонител до паркинга ли :-). Не казвам че ел. возила са лоши просто трябва да се замислят хората преди всички да се хвърлят да си купуват(ако по магия цените им станат малко по-поносими

Бахти
Бахти

Явно си нямаш и грам идея как се произвежда Ел. Енергия, как се транспортира и едни други такива подробности убягващи на лаици като теб.

Specko
Specko

Бахти, ти обикновено тъпо копеле ли си, или скопен дървеняк? Кое от двете?

Бахти
Бахти

Човек с техническо познание, което на теб ти липсва тотално, но имаш в изобилие нещата за които си писал.

п.п. Лятото наближава, пак ще се редите за мизерни бакшиши в Слънчака, ти и останалия обслужващ персонал. Смешници!

Радо
Радо

Калине виж сега, който живее в панелка се предполага , че няма 35К долара за електричка…
Аз лично живея в комплекс със закрит паркинг на който има 220 волта контакти тук таме…

Ум умува, ум патки пасе
Ум умува, ум патки пасе

Какво означава „поносими“ цени??? Цените се определят от пазарните механизми на търсене и предлагане!

Шишо
Шишо

Дискотека, ама друг път. Мин седмица се върнах от щатите където видях какво правят по офис паркингите. слагат си зарядни на 0 и -1 етажи и не им пука. Слънчева и вятърна енергия през деня има в изобилие. От около 260 човека в сградата преброих 9 шевролета, нисан и тесли. Но колегите казват че са повече, просто паркират на горните етажи та затова не съм ги видял. един от шефовете си карал мустанга, а не С-ката защото забележете… на жена му било по-удобно да кара голямата кола Тесла С, но да не я зарежда по бензиностанциите. Вместо това в къщи… Виж още »

анонимен
анонимен

Е на картинки и приказки го докарват. Но едва ли някога ще го видим и на пътя